Mur-robot. Copyright: MADE Center / Dolph Cantrijn

Murere eller roboter?

De som skal bli de beste må alltid tenke nytt og se på hvordan byggeprosesser kan effektiviseres og industrialiseres. Mur som byggemetode er meget gammelt men det skjer en stadig utvikling innen materialer, metoder og ikke minst organisering av byggeprosessen.

Murt byggeri har de siste årene hatt en sterkere posisjon ute enn det det har her i Norge. Her hjemme leverer bransjen imidlertid strålende eksempler på flotte murbygg, men hos mange er bevisstheten rundt dette relativt lav. I Europa og verden for øvrig er fokuset på bærekraftig murverksbygg stor og det skjer mye i den internasjonale murbransjen som vil være interessant for den norske byggenæringen å utnytte. Bærekraftig bygging er avhengig av miljøvennlige løsninger men de skal også være kostnadseffektive, industrielle og ha lang levetid for å skape den beste samfunnsøkonomien.

I 2009 ble MADE Center åpnet i Tilburg i Nederland og dette kunnskapssenteret har utviklet seg til å bli et møtested for innovative murspesialister som klekker ut nye kreative løsninger for byggebransjen. Lederen for MADE Center Harrie Vekemans har gått i bresjen med å stille spørsmålet om fremtidens murverk vil bli bygget med murere eller av roboter. Byggebransjen kan for øvrig møte Vekemans som en av foredragsholderne på Norsk murdag 2015.

Som så mye annet vil nok svaret ikke være enten murere

Harrie Vekemans

eller roboter. Det interessante er å se på hvordan automatisering av deler av prosessen kan bidra til å gjøre murbygg enda mer effektive. Murernes spesialkompetanse vil nok fortsatt være avgjørende for å sikre totalkvaliteten i bygget. Behovet for å industrialisere byggeprosessene er også nedfelt i strategien for Bygg21-rapporten som ble levert høsten 2014.

Bransjen er samlet på Norsk Murdag i Bergen 12.-13 mai der noen av de beste murbyggene og den nyeste teknologien blir presentert. Mer informasjon om Norsk murdag er tilgjengelig her.