Et av Oslos viktigste kontor åpnet

Like før helgen åpnet dørene i det som kan vise seg å bli Oslos viktigste kontorarealer - Senter mot arbeidslivskriminalitet.

Det var kanskje ikke veldig mange som fikk med seg denne åpningen - men arbeidet som skal gjennomføres i disse lokalene kan få avgjørende effekt med å stanse utviklingen av arbeidslivskriminaliteten i byggenæringen.

Det er flere av landets næringer som har utfordringer med arbeidslivskriminalitet og svart arbeid, men her står nok dessverre byggenæringen i en særklasse. Og selv om det er et landsdekkende fenomen er det nok også slik at Oslo og omegn er ekstra hardt rammet.

Oppbyggingen av dette senteret skjer etter modell fra Bergen hvor de over noe tid har kjørt et vellykket pilotprosjekt. Konseptet er at flere av de viktigste offentlige aktørene som har grensnitt inn mot denne problematikken skal jobbe tettere og bedre - og ikke minst dele informasjon i større grad enn tidligere. Det har den senere tiden vært et relativt tett samarbeid mellom de ulike etatene - men en samlokalisering vil naturligvis forsterke dette samarbeidet. Tidligere har mange kunne slippe gjennom systemet fordi de ulike offentlige registrene ikke er koblet opp mot hverandre og ikke minst ved at lovverket har hindret at de ulike etatene har kunnet dele viktig informasjon. Forhåpentligvis vil dette kunne fungere langt bedre nå. Tidligere er det signalisert at dette arbeidet i hovedsak skal rettes inn mot proffmarkedet. Men for å full effekt av samlokaliseringen burde innsatsen også rettes inn mot det omfattende svarte markedet innen ROT-markedet.

Regjeringen Solberg avsatte i statsbudsjettet for 2015 25 millioner kroner til arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Dette er selvsagt altfor lite, men det har i alle fall bidratt til at dette senteret kunne etableres. Det er Arbeidstilsynet, politiet , Skatteetaten og NAV sammen med Tolletaten som nå skal samordne innsatsen for å forebygge og avdekke arbeidslivskriminaliteten. Det vil totalt sitte 20 medarbeidere på kontoret, så dette vil forhåpentligvis monne i arbeidet mot det det ulovlige markedet i næringslivet.

Ved siden av Oslo vil det snart også komme et tilsvarende senter i Stavanger. Det burde også settes av midler til etablering av tilsvarende sentre i alle de større byene i landet.

Det at disse ulike etatene nå sitter under samme tak vil naturligvis ikke kunne stoppe arbeidslivskriminaliteten alene. Det trengs en omfattende innsats både fra det offentlige og næringen selv - og ikke minst må som kjøper disse endre atferd. Det er likevel ingen tvil om at man de siste månedene virkelig har trappet opp kampen noe som viser at man tar problemet alvorlig. Det er en god start. Nå er kampen for fullt i gang og det vil være særdeles skuffende om ikke disse tiltakene på noe sikt vil ha en effekt. Men for at dette skal skje er det viktig at man nå ikke legger seg bakpå og håper dette skal gå med tiltakene som nå er satt i verk. Denne kampen kan kun vinnes om alle involverte parter er fremoverlent og er villige til å yte det som trengs for å snu utviklingen. Som alle vet er dette en kamp vi ikke har råd til å tape.