Harald Amundsen er rådgiver på energi og klima hos Brødrene Dahl. Foto: Paal-andré Schwital / Brødrene Dahl

- Norske håndverkere redde for nye løsninger

Håndverkerne sliter med kompetanseheving, og er redde for å anbefale innovative løsninger.

Det er konklusjonen i en ny undersøkelse fra Lavenergiprogrammet og Direktoratet for byggkvalitet.

Økt krav til effektivitet og byråkratisering av bransjen fører til at håndverkerne ikke har tid til å oppdatere seg på nye produkter og løsninger, heter det en pressemelding om undersøkelsen fra Brødrene Dahl.

– Ingen har lyst til å anbefale løsninger de ikke har kompetanse på, er ett av utsagnene fra håndverkerne som er intervjuet i rapporten som Direktoratet for byggkvalitet og Lavenergiprogrammet la frem i begynnelsen av februar.

– Dette er veldig interessant lesing for oss, og bekrefter at den satsningen vi gjør for å heve kompetansen på blant annet energieffektive løsninger er verdifull, uttaler Harald Amundsen, rådgiver i Brødrene Dahl, i pressemeldingen.

I undersøkelsen Ipsos MMI har gjort for Lavenergiprogrammet og Direktoratet for byggkvalitet, forteller håndverkerne at de tilegner seg ny viten gjennom praktisk utførelse, og at de foretrekker å lære ved å prøve og feile.

Rapporten viser også at det er vanskelig å prioritere videreutdanning og kurs i små bedrifter. De er hardt presset på tid og marginer, og det er oftest sjefene som føler ansvar for å innhente ny kunnskap, men leveringspress gjør at informasjonen ikke alltid når de ansatte, skriver Brødrene Dahl i pressemeldingen.

Det samme gjelder for energieffektivisering. Håndverkerne vet at det er nye og innovative løsninger som kan redusere energiforbruket, men manglende etterspørsel og usikkerhet rundt produktene gjør at bransjen ikke er aktive ved innsalget.

– Vi opplever at håndverkerne vet at det finnes gode energibesparende løsninger, men krav til dokumentasjon og nye byggeforskrifter gjør at de velges bort, sier Harald Amundsen.

Undersøkelsen bekrefter at manglende tid gjør at kompetanseheving velges bort.

– Dette er veldig interessant lesing for oss, og bekrefter at den satsningen vi gjør for å heve kompetansen på blant annet energieffektive løsninger er verdifull, sier Amundsen.

Brødrene Dahl har i dag et kompetansesenter utenfor Larvik hvor de tilbyr praktisk kursing i nye produkter og løsninger.