Illustrasjonsfoto: Geir Olsen / NTB scanpix

Mange branntilløp i landbruket

Et høyt antall norske bønder opplever tilløp til brann på gården, viser en ny undersøkelse. Som oftest er årsaken knyttet til det elektriske anlegget.

Det skriver forsikringsselskapet Landbruksforsikring i en pressemelding fredag.

3,6 prosent av bøndene i Landbruksforsikrings undersøkelse har opplevd branntilløp de siste to årene, heter det i pressemeldingen. Undersøkelsen er foretatt av Agri Analyse på bestilling fra forsikringsselskapet.

– Det betyr rundt regnet 750 branntilløp i året, eller drøyt to hver eneste dag. Svarene viser hvor viktig det er å intensivere arbeidet med skadeforebygging i næringen, sier Linda Stubsjøen, bransjeansvarlig i Landbruksforsikring.

Én av tre i bolighus

Fire av ti branntilløp oppstod, ifølge undersøkelsen, i driftsbygninger. 33 prosent skjedde i bolighus på gården.

– Deretter er det et langt sprang ned til utendørs areal med 13 prosent av branntilløpene, og uthus med 10 prosent, sier Stubsjøen.

Vil skjerpe kontrollen

To tredjedeler av hendelsene er, ifølge meldingen fra Landbruksforsikring, knyttet til elektrisitet. 40 prosent skyldtes det elektriske anlegget, mens 27 prosent var knyttet til elektrisk utstyr.

– Funnene i den nye undersøkelsen samsvarer godt med det bildet vi har kartlagt ved tidligere målinger. Situasjonen er ikke tilfredsstillende, og det jobbes målbevisst for å bedre utviklingen, sier Pål Arne Oulie, styreleder i Landbrukets Brannvernkomité (LBK).

Tiltak mot branner knyttet til elektrisk anlegg og utstyr har, ifølge pressemeldingen, høy prioritet i det skadeforebyggende arbeidet. Komiteen har blant annet utarbeidet en ny sjekkliste for produksjonsbygg i landbruk og gartneri.

LBK ønsker også at kravene til el-kontroll skjerpes, og vil ha på plass en egen, teknisk spesifikasjon for elektriske anlegg i landbruksbygg, heter det i meldingen.