Illustrasjonsfoto

Norsk Industri tror på svakere vekst

Lavere oljepris og reduserte investeringer vil gi lavere vekst i industrien, tror Norsk Industri. Men eksportindustrien kan vente seg et løft.

– Vi får et passe svakt år i sum, sa industripolitisk direktør Knut E. Sunde da Norsk Industri tirsdag presenterte sin konjunkturrapport.

Summen han viser til, er resultatet av en forventet vekst på 11 prosent i eksporten, mens industriens hjemmemarked forventes å krympe med 6 prosent. Den forventede utviklingen «avspeiler to store endringer norsk økonomi står midt oppi» – lavere oljepris og en svakere krone – skriver arbeidsgiverorganisasjonen i en pressemelding.

Den lavere kronekursen vil gi bedre konkurransekraft for en del av industrien. Samtidig minner organisasjonen om at effekten av den lave oljeprisen og redusert aktivitet i den oljerelatert virksomheten vil slå betydelig kraftigere ut for andre bedrifter.

Norsk Industri venter et fall i omsetningen for bedrifter i oljeklyngen på 5 prosent, mens annen industri forventes å øke omsetningen med 7 prosent. Nedgangen vil trolig også gi seg utslag i sysselsettingen, som er ventet å falle 6 prosent. For innleide ventes sysselsettingen å gå ned hele 31 prosent.