BNL-sjef Jon Sandnes er fornøyd med regjeringens strategi.

BNL: En god strategi mot arbeidslivskriminalitet

– Strategien inneholder mange gode tiltak som vil være viktig i kampen mot arbeidslivskriminalitet, sier Jon Sandnes, adm. direktør i BNL.

BNL kan stille seg bak de aller fleste av tiltakene som regjeringen foreslår i strategien mot arbeidsmarkedskriminalitet som ble fremlagt i dag.

– Mer samordnet og målrettet kontroll, å sørge for at kvalifikasjoner og kompetanse skal være et fortrinn samt mulighet for sjekk av ID-kort i sanntid er viktige og fornuftige grep, for å gjøre det enklere å være seriøs og vanskeligere å være useriøs, sier Sandnes.

Sandnes vil særlig berømme regjeringen for innføringen av lærlingklausuler i offentlig anbud.

– Det offentlig etterspør 40 prosent av det byggenæringen leverer. Ved å sette krav til lærlinger ved hvert enkelt prosjekt vil både de offentlige bestillerne og bedriftene bidra til å ta sitt samfunnsansvar, og det vil også bidra til nyrekruttering av fagarbeidere til næringen, sier Sandnes.

BNL er også glad for at regjeringen velger å videreutvikle ordningen med sentral godkjenning for foretak i bygge- og anleggsnæringen, og utrede mulige modeller for registre eller godkjenningsordninger som synliggjør om foretak følger registre.

– En samlet byggenæring står bak arbeidet om ny sentral godkjenningsordning; "enkelt å være seriøs" som kommunal- og moderniseringsdepartementet fikk overlevert i fjor høst. Å få etablert en ny sentral godkjenningsordning vil være helt avgjørende for å sikre kvalifikasjoner og innsats mot useriøse aktører, sier Sandnes.

BNL har lenge argumentert for en styrking av ID-kortene, og er svært fornøyd med at dette også står på tiltakslisten til regjeringen.

Sjekk av ID-kort i sanntid vil gjøre det vanskeligere å være useriøs og vil være et viktig virkemiddel både for bedrifter og for kontrolletatene.

BNL mener det er viktig at nettopp statsminister Erna Solberg velger å fronte regjeringens strategi mot arbeidsmarkedskriminalitet. Dette er avgjørende for å sikre en gjennomføring der ansvaret er spredt på flere departement.

Sandnes peker imidlertid på at det haster å få på plass tiltak som kan rydde bort de useriøse aktørene.

– BNLs bedrifter har over lang tid varslet en svært uheldig utvikling. Særlig vil jeg trekke fram oppussingsmarkedet for hytter og hus. Dette markedet er på 65 mrd kroner og her er det behov for kraftfulle tiltak, og det haster å få disse på plass, fordi de useriøse aktørene utfordrer ikke bare den seriøse delen av arbeidslivet, men den truer hele den norske modellen som vårt samfunn er tuftet på, sier Sandnes.

BNL vil følge opp arbeidet med strategien og vil prioritere det videre utformingen av de enkelte tiltak.