Ordfører i Bærum Lisbeth Hammer Krog under åpningen av Gjønnes stasjon på Kolsåsbanen i 2012. Nå får de kritikk for ikke å fortette nok langs banen. (Foto: Trond Joelson)

Trond Joelson

Bærums-ordfører: – Potensial for 3.500 nye boliger langs Kolsåsbanen

Bærums-ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) er ikke enig med Selvaag Bolig-sjef Baard Schumanns påstander om at kommunen hennes er en boligversting. – Vi ser en markant oppgang i boligbyggingen de siste årene.

Baard Schumann var ikke nådig da han tok for seg Bærum kommune og boligpolitikk under et seminar i regi av NHO og Boligprodusentenes Forening tirsdag.

Han refset kommunen for å være verst i klassen når det gjelder bygging av nye boliger og pekte på at bare tre kommuner har vært dårligere i Akershus de siste ti årene.

– Det verste er imidlertid at utbygging langs Kolsåsbanen ikke prioriteres, sa Schumann til Byggeindustrien. 

- Vi tar vår del av veksten

Bærums-ordføreren Lisbeth Hammer Krog mener Schumann bommer, og at de tar sin del av ansvaret for boligbyggingen i det hardt pressede hovedstadsområdet. 

– Vi har en kommuneplan ute til høring med et utbyggingspotensial på 17.000 boliger. Det interessante er at når vi tar vår del av veksten for regionen, så gir det et måltall på 9.000 boliger innen 2030. Splittet ned på år, gir det 600 boliger. Det er i tråd med samordnet transport og arealplanlegging i fylket, sier Krog.

– Når du ser at vi har et potensial som langt overgår det, så har vi gode reserver i vår arealdel, legger hun til.

– Dere får kritikk for ikke å fortette nok langs Kolsåsbanen?

– Jeg opplever at det er helt feil. Vi har kartlagt volumet langs Kolsåsbanen, og der ligger det et potensial på 3.500 boliger.

– Er det realistisk å tro på 3.500 nye boliger langs Kolsåsbanen?

– Ja, ja, ja. Over tid så er det realistisk på steder som Haslum og Bekkestua. Men dette tallet må også sees i sammenheng med måltallet på 600 nye boliger i året. Dette blir en avveining opp mot hvilke forpliktelser vi har mot skoler og barnehager, og hva kommuneøkonomien tåler. Men vekst gir nye muligheter, og vekst er viktig for oss, sier Krog og peker på at Bærum er den kommunen i landet som har fått flest nye innbyggere etter Oslo, Bergen og Trondheim de siste årene.

Ligger lavt på statistikkene

Men til tross for befolkningsveksten i Bærum, trekker Selvaag Bolig-sjefen frem kommunen som verst i klassen når det gjelder boligbygging.

– De siste 10 årene har Bærum i gjennomsnitt ferdigstilt 477 boliger. Det tilsvarer 4,3 boliger per 1.000 innbyggere. I Akershus er det bare Nesodden, Rælingen og Hurdal som har ferdigstilt færre boliger enn Bærum. Gjennomsnittet i fylket er 5,8 boliger per 1.000 innbyggere, opplyser Baard Schumann til Byggeindustrien.

Til det sier Krog følgende:

– Jeg ble ordfører i 2011 og jeg som ordfører tar ansvar for boligbyggingen i kommunen de siste årene. I 2012 var tallet 650 og i 2013 ble det bygd 660 nye boliger. Det er derfor de tidlige årene i denne tiårsperioden som Schumann viser til som gjør at vi kommer uheldig ut på statistikken, mener hun.

- Høy vekst i Bærum

Hun viser også til på at finanskrisen i 2008 gjorde at boligbyggingen stoppet opp. Blant annet ble større boligprosjekter på Fornebu satt på vent.

– Nå ser vi en markant oppgang i boligbyggingen, og Bærum har høy vekst. Det må inn i dette bildet, så får Schumann mene det han mener, sier Krog.