Foto: Gaute B. Iversen / Weber

Gammel murgårdsprakt gjenoppstår i Trondheim

En murgård i Olav Tryggvasonsgate i Trondheim pusses tilbake til fordums fornem standard.

Det skriver Weber i en pressemelding på sine nettsider.

Murgården fra 1905 står midt inne i Trondheims trebebyggelse. Gjennom årene har den staselige fasaden pådratt seg flere skader, og huseieren ønsket å føre fasaden tilbake til opprinnelig stand, skriver Weber.

– Dette var en utfordrende rehabiliteringsjobb, sier Øystein Alstad i Trondheim Murservice. Foto: Gaute B. Iversen / Weber

– Dette er en virkelig morsom jobb hvor vi får utfordret oss selv og håndverket. Her er det mange detaljer og løsninger som det er lenge mellom hver gang vi er borti, forteller prosjektleder Øystein Alstad i Trondheim Murservice.

Støpte paneler

Murfasaden har mange paneler og mye utsmykking, og flere av panelene måtte støpes på nytt, heter det i meldingen.

– Vi har fått god hjelp fra Weber til å finne fram til en spesiell prydbetong på dette prosjektet. Det er en mørtel som ofte brukes til statuer og lignende. Fordelen er at den er veldig fin, og flyter ut i de fine detaljene i panelene. Samtidig blir den sterk nok til å holde i mange år, sier Alstad.

Bort med balkong

Tidligere har fasaden på bygget hatt en balkong på den ene siden. Huseieren ønsket å bygge om slik at fasaden ble symmetrisk.

– Det gjorde at vi måtte bygge om mesteparten. Blant annet var det ikke paneler med utsmykking på den siden hvor balkongen hadde vært. Der måtte vi støpe opp helt nye paneler, forteller Alstad i pressemeldingen.

Også gesimser og utspring på fasaden har de vært nødt til å rekonstruere og nyskape flere steder på fasaden, skriver Weber.