Felleskurs for færre konflikter

Som Byggeindustrien tidligere har skrevet opplever både entreprenører og Statens vegvesen at konfliktnivået i bransjen øker. Nå har partene sammen satt seg på skolebenken for å kurses i kontraktsforståelse.

Nylig ble det første kurset i kontraktsforståelse for entreprenører og byggherrerepresentanter som er involvert i Statens vegvesens drift- og vedlikeholdskontrakter avholdt. Til stede var flere entreprenører og representanter fra Statens vegvesen. Kurset skjer i regi av EBA, MEF og Statens vegvesen.

Målet er selvsagt å skape en felles forståelse av hva en kontrakt inneholder og hindre at det oppstår store uenigheter underveis. Spesielt vil man fokusere på kontraktsendringer som skjer i gjennomføringsfasen. Dette har vært bakgrunnen til flere uenigheter og kan også føre til at saker havner i rettssystemet.

Det er innen driftskontrakter denne nye kursserien skal gjelde. Men det er helt klart behov for en slik types felles kurs også innen utbyggingsprosjekter, hvor det har vært mye krangling den senere tiden.

Et slik felles initiativ har helt klart mye positivt med seg. Bare det av man setter seg ned sammen på denne måten og går gjennom hvordan uenigheter kan løses underveis, uten at man setter seg på hver sin kant og sender brev og krav mellom hverandre uten å kommunisere på en god måte er en stor forbedring. Store uenigheter på et prosjekt vil kunne skape store problemer i gjennomføringen, og vil sjelden skape gode sluttprodukter. Men en felles forståelse av en gjennomføringsplan og hvordan man skal få til dette, vil åpenbart kunne skape et bedre sluttprodukt - noe som begge parter selvsagt burde jobbe etter.

Vi håper denne kursserien som nå er satt i gang møter stor interesse – på alle sider av bordet.