Statsrådene Jan Tore Sanner og Thorhild Widvey møtte fredag støttegruppen for 22 juli. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Statsråder positive til 22. juli-senter

Kulturminister Thorhild Widvey (H) og kommunalminister Jan Tore Sanner (H) mener det er en god idé med et informasjonssenter om 22. juli i stedet for et midlertidig minnested i regjeringskvartalet.

De to statsrådene møtte fredag ettermiddag AUF og Nasjonal støttegruppe etter 22. juli, som begge ønsker et informasjonssenter om terrorangrepene for tre år siden.

– Vi mener det er en god idé å lage et informasjonssenter, for det er et åpenbart informasjonsbehov. Det gir mulighet til både å gi god informasjon om hva som skjedde, men også om hva som skal skje med oppbyggingen av et nytt regjeringskvartal, sier Sanner til NTB.

Kulturministeren kaller innspillet meget konstruktivt og spennende.

– Å ha det som et læringssted for å minne oss om det som skjedde og om betydningen av å stå imot hat og ekstremisme, det er utrolig viktig, sier Widvey.

Høyblokka

AUF og Støttegruppen ønsker et informasjonssenter i første etasje av Høyblokka. Sanner sier regjeringen vil jobbe videre sammen med støttegruppen og AUF om hvordan et eventuelt senter kan bli.

– Vi har ikke fattet noen endelig beslutning, for vi må først se hvordan dette kan realiseres, hva det skal inneholde og hvor det eventuelt skal være, sier han.

Den forrige regjeringen besluttet at det skal etableres nasjonale minnesteder etter 22. juli-terroren i regjeringskvartalet og på Sørbråten på landsiden vis-à-vis Utøya i Hole kommune. 77 personer ble drept i angrepene for tre år siden.

I planen som foreligger skal det opprettes et midlertidig minnested mellom Deichmanske bibliotek og Y-blokka i 2016, i påvente av et nytt regjeringskvartal. Når det står klart skal det etableres et nytt permanent minnested. Det er det midlertidige minnestedet AUF og Støttegruppen nå ønsker å erstatte med et informasjonssenter.

– Må aldri glemme

– Vi er opptatt av er at vi aldri skal glemme det som skjedde. Vi ønsker et sted hvor fremtidige generasjoner kan ikke bare se, men ta aktivt del og lære om det som skjedde, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

Leder i Nasjonal Støttegruppe, Trond Henry Blattmann, sier tanken om et informasjonssenter oppsto etter at det tidligere i år ble besluttet å utsette avdukingen av de to minnestedene fra 2015 til 2016.

– Det er lenge til et nytt regjeringskvartal står klart. Vi mener det er viktig å holde historien varm, og da kunne et informasjonssenter være et godt bidrag til det, sier Blattmann.

Naboprotest

Sanner besluttet å utsette åpningen av minnesmerkene etter at naboene til det planlagte minnesmerke på Sørbråten truet med søksmål for å få stanset det. Naboene mener vinnerutkastet til den svenske kunstneren Jonas Dahlbergs er for voldsomt og gjør et for stort inngrep i naturen. Kunstneren ønsker å lage et kutt i odden med en smal kanal mellom.

Sanner sier arbeidet med å realisere minnestedet i Hole pågår for fullt selv om åpningen er utsatt.

– Vi arbeider ut ifra at det som ble vedtatt skal realiseres, men det skal gjøres på en god måte og gjennom ordinært arbeid i kommunen, sier han.

Han opplyser at Statsbygg nå har utarbeidet en reguleringsplan og oversendt den til Hole kommune.

– Det betyr at man følger en ordinær prosess, og at alle blir invitert til å komme med sine synspunkter, sier Sanner.