Foto: Trond Joelson.

Slik gikk de frem for å rehabilitere universitetet

Sentrumsbygningene ved Universitetet i Oslo har vært gjennom en omfattende rehabilitering. En ny Statsbygg-film tar for seg hvordan man gikk frem i arbeidet med tak, fasader og vinduer.

(Video: Statsbygg - dobbelklikk for fullskjerm)

Fasadene er pusset ned helt inn til teglsteinen, pusset opp igjen med ny kalkmørtel og har skiftet farge fra gul til hvit. Taket har gått fra malte stålplater til forpatinerte sinkplater, men har beholdt sitt opprinnelige uttrykk. Vinduene viste seg å være i langt bedre stand enn fryktet med tanke på at det er de originale vinduene. De er derfor restaurert på stedet.

- Vi har gjenskapt bygningene slik det så ut midt på 1800-tallet, og jeg synes resultatet har blitt strålende. Det hadde ikke vært mulig uten et godt samarbeid med Riksantikvaren og Universitetet i Oslo, sier prosjektleder Jørgen Waack Viken i Statsbygg i en pressemelding.

- De fem bygningene har fått et uttrykk som er historisk korrekt. Dette er arkitektur av internasjonal klasse, dette kunne vært i Berlin, sier fagdirektør Ulf Holmene hos Riksantikvaren.

De fem universitetsbygningene på Karl Johans gate er Domus Bibliotheca, Domus Media (m/ Universitetsaulaen), Domus Academica, Professorboligen og Gymnastikkbygningen.