En skogbrann har siden torsdag herjet Sala kommune i Vestmanland er fremdeles ikke under kontroll. Foto: Fredrik Persson/Tt/NTB scanpix

Rundt 300 kan vende tilbake etter skogbrannen i Sverige

Rundt 300 av de evakuerte fra skogsbrannen i Midt- Sverige, fikk fredag lov til å dra hjem. Men de fikk med seg formaninger om at vinden kan snu og at forholdene igjen kan bli utrygge.

Avtalen med de franske og italienske brannslukingsflyene går ut til helgen, men svenske brannmyndigheter vil forlenge den til ut i neste uke. Redningsleder Lars-Göran Uddholm orienterte fredag om situasjonen på bakken og understreket at brannen fortsatt ikke er under kontroll.

– Selv om rundt 300 mennesker nå kan returnere, kan vi ikke garantere at brannen ikke blusser opp igjen og sprer seg, sier Uddholm.

– Trenger regn

Brannfolk fra nær sagt alle deler av Sverige og mange frivillige kjempet natten igjennom for å holde brannen innenfor et avgrenset område. Men Uddholm legger ikke skjul på at redningsmannskapene trenger hjelp fra oven.

– Det eneste som kan slukke brannen, er regn. Jeg tror ikke vi klarer det på egen hånd. Været er bedre for de ferierende enn for brannslukkerne, legger ham til.

Stabilt i vest

Det er særlig det vestlige brannområdet som anses såpass stabilt at mange kan vende hjem. Men samtidig er det slik vinden blåser mot vest, og derfor må folk være innstilt på raskt å kunne flytte ut igjen.

– Og ingen får ha med seg hunder, katter eller buskap. Det blir kun lov å bevege seg på egen tomt, ikke ta turer inn i skogen. Der er det fortsatt farlig å oppholde seg, og der vil det være sperringer, sier Uddholm.

Redningsmannskapene vurderer det slik at slukkingsarbeidet vil fortsette i flere uker, selv med støtte fra flyene.