Ordfører: – Vøringsfossen skal sikres bedre

Søndag omkom en russisk kvinne etter et fall i Vøringsfossen i Hordaland. Ordfører i Eidfjord kommune sier at sikringsarbeidet starter i år.

Søndag ettermiddag omkom en russisk kvinne i 50-årene etter et fall i Vøringsfossen i Eidfjord i Hordaland.

– Det er veldig trist og tragisk, og mine tanker går til de nærmeste. Jeg håper at man nå kan komme i gang med sikring av området, slik at vi kan unngå slike ulykker i framtiden, sier ordfører Anved Johan Tveit til NTB.

Utfordrende redningsarbeid

En engelsktalende turist meldte ifra om hendelsen klokken 13.45 søndag ettermiddag. Kvinnen var ikke alene da ulykken skjedde, ifølge Hordaland politidistrikt.

Røde Kors og mannskaper fra Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRS) bidro til å få hentet kvinnen ut. Opprinnelig skulle den døde kvinnen hentes med et ambulansehelikopter, men vind i området gjorde dette vanskelig.

Ifølge VG lå kvinnen i elva i flere timer før hun ble fløyet ut.

Det er foreløpig usikkert hvilket sted kvinnen har falt fra.

Området skal sikres

Eidsfjord kommune godkjente i mai i år en reguleringsplan i samarbeid med Nasjonale turistveier og Statens vegvesen. Sikringsarbeidet settes i gang i høst eller i løpet av våren 2015.

Målet med reguleringsplanen er ikke å sikre hele området, men kun noen av utkikkspunktene. Noen av disse skal det settes gjerder rundt, andre vil bli sikret gjennom andre konstruksjoner, opplyser ordfører Tveit.

Prosjektet har en kostnadsramme på 150 millioner kroner.

– Siden i fjor har vi skiltet området bedre. Men turister må vise aktsomhet og være obs, for man vil aldri klare å sikre norsk natur fullstendig, sier ordføreren.

Flere dødsulykker

Vøringsfossen er del av elven Bjoreio i Eidfjord kommune, med et loddrett fall på 145 meter og et totalt fall på 182 meter. Hundretusener av turister besøker stedet hvert år for å beundre utsikten.

Fossen ligger tett ved riksvei 7 lengst inne i Måbødalen, ved inngangen til Hardangervidda. Det er nokså ulendt terreng og bare delvis sikret med gjerder rundt fossen. Bedre sikring av Vøringsfossen har vært gjenstand for debatt flere ganger tidligere.

Sist det var en dødsulykke ved fossen var i 2011, da en 61 år gammel østerriksk kvinne falt i fossen og døde. I 2009 var det en russisk bussjåfør som omkom etter å ha falt i fossen.

Lite sikring

Mari Hagerup fra Bærum besøkte Vøringsfossen sammen med familien for få dager siden. Hun reagerer på at det lille som finnes av sikring på den populære, men farlige turistattraksjonen.

– Fra parkeringen på sørvestsiden av fossen er det et stup som går et par hundre meter rett ned. Kanten på stupet går kun få meter fra parkeringsplassen og ligger midt i det viktigste turistområdet, sier hun og forteller at det kun er et veldig lite område den eggen på stupet som er sikret.

– Det står fareskilt ved kanten, men det er ingen fysiske hindringer. Det er vanskelig å vite hvor stupet begynner. (©NTB)