Adm. dir. Burkhart Lehmann i IBU (Institut Bauen und Umwelt) – til venstre - daglig leder Dagfinn Malnes, EPD-Norge, etter avtalesigneringen.

Fikk på plass norsk-tysk EPD-avtale

EPD Norge og den tyske EPD-programoperatøren – IBU (Institut Bauen und Umwelt) har inngått avtale om gjensidig godkjennelse av hverandres miljødeklarasjoner, såkalte EPD-er (Environmental Product Declaration).

- Det er både en forenkling og et gjennombrudd for byggenæringen som ønsker å få dokumentert miljøegenskapene til de produktene de skaffer seg, skriver EPD-Norge i en pressemelding.

Avtalen ble undertegnet på årsmøtet i EPD-Norge nylig.

Svært viktig for næringslivet

- Denne typen deklarasjoner dokumenterer miljøkvaliteter og sikrer samtidig like konkurransevilkår, sier Dagfinn Malnes.

Det er svært viktig for næringslivet at miljøinformasjon gis på en standardisert og objektiv måte, og at konkurransevilkårene er de samme for norske som utenlandske bedrifter.

De standardiserte metodene sikrer at miljøinformasjon i samme produktkategori lar seg sammenlikne fra produkt til produkt, uavhengig av region eller land.

Hensikten er at kunden skal kunne sammenligne miljøprofil og foreta en vurdering og et valg basert på miljødeklarasjonen. Interessen for å få produkter miljøgodkjent tar seg derfor naturlig nok kraftig opp nå.

- Etter sommerferien starter annerkjennelsesprosessen med den svenske EPD-programoperatøren, Environdec, melder EPD-Norge.

Norsk/tysk anerkjennelse

På et godt besøkt årsmøte med over 50 deltakere, ble anerkjennelsesprosessen mellom EPD-Norge og EPD-operatøren i Tyskland, IBU (Institut Bauen und Umwelt) undertegnet.

Avtalen ble undertegnet av adm. dir. Burkhart Lehmann, IBU og daglig leder i EPD – Norge, Dagfinn Malnes. Etter sommerferien kan norskregistrerte EPD-er med engelsk tekst registreres hos IBU i Tyskland uten en ny og omfattende verifisering.

Tyske EPD-er vil kunne gjøre tilsvarende registrering hos EPD-Norge. EPDene får da en ny forside med begge programlogoene og nye EPD-nummer.

Basert på EN 15804

Den gjensidige anerkjennelsen av hverandres EPD-program og verifiseringssystemer er basert på standarden EN 15804. Begge programmene deltar i den europeiske paraplyorganisasjonen ECO Platform som arbeider for harmonisering mellom de europeiske programoperatørene for EPD innen byggevarer.

Så langt deltar 12 EPD programoperatører i ECO Platform.

IBU er Europas største programoperatør for EPDer innen byggevarebransjen. I dag har de ca 700 verifiserte EPDer på sin hjemmeside. Til sammenligning har EPD-Norge ca 185 verifiserte EPD på sin hjemmeside.

Det forventes at mange byggevareprodusenter kommer til å registrere sine IBU-EPDer hos EPD-Norge.

EPD (Environmental Product Declaration) EPD er en miljødeklarasjon av produkter. Det er et kortfattet dokument som oppsummerer miljøprofilen til en komponent, et ferdig produkt eller en tjeneste på en standardisert og objektiv måte. En EPD lages på grunnlag av en livsløpsanalyse (LCA) av miljødata fra råvareuttak, produksjon, transport, bruksfase og avhending. Det er en tredjepart som verifiserer dokumentasjonen.

Næringslivets Stiftelse for miljødeklarasjoner, EPD-Norge, ble etablert av Næringslivets Hovedorganisasjon og Byggenæringens Landsforening i 2002. En lang rekke toneangivende bedrifter i bransjer som byggevarer, møbler, energi, kjemikalier og emballasje er med i EPD-Norge.