Leder for Firstpoint Oslo, Stig Valderhaug.

Knakk it-nøtt for Statsbygg

Statsbygg kan snart levere sine tyngste og mest båndbreddekrevende programmer som tjenester uansett tid og sted.

Statsbygg har siden 2001 brukt Citrix for å sikre den mest rasjonelle driften og for å gi de ansatte fleksible, sikre og stabile arbeidsverktøy. Leveranse av tjenester til tynne Dell-klienter har sikret store administrasjonsfordeler og kostnadsbesparelser.

- Med Citrix kan vi levere tjenester til brukere på deres egne premisser på den mest tids- og kostnadseffektive måten for it-avdelingen. Aberet har vært de tyngste grafiske programmene som det ikke har vært mulig å levere fra datasenteret. Dette gjelder 3D-programmer, visualisering, plantegninger og CAD-verktøy som har måttet ligge lokalt på brukernes arbeidsstasjoner, sier Hanne Flostrand, underdirektør i økonomi og administrasjonsavdelingen i Statsbygg.

Sammen med IT-selskapet Firstpoint bestemte Statsbygg seg for å fjerne denne tekniske hindringen. Prosjektet ble iverksatt høsten 2013 og skal testes ut i løpet av sommeren.

Den tekniske løsningen, basert på Citrix og Nvidia, sikrer at de mest båndbreddekrevende programmene er tilgjengelig uansett tid og sted (og snart enhet).

It-avdelingen kan dermed håndtere alle programmer i datasenteret fremfor på hver arbeidsstasjon. Dessuten kan ansatte og eksterne parter som arkitekter og ingeniører lettere få tilgang til de tegningene og modellene de behøver, uansett hvor de befinner seg.

- Ansatte vil kunne jobbe hjemmefra og vil oppleve en helt ny fleksibilitet. Vi skal også teste mulighetene for å levere disse tunge programmene til andre enheter som nettbrett. Programmer som tidligere krevde dedikerte grafikkort for å starte blir nå mye lettere å gjøre tilgjengelig og leveransene til de enkelte brukene kan i større grad skreddersys, sier Flostrand.

- Vi kjenner ikke til noen som har kommet like langt i samme skala. Det er et enormt potensiale i en slik løsning, og vi tror at Statsbygg kan høste gevinster i mange ledd med disse nye mulighetene, sier leder for Firstpoint Oslo, Stig Valderhaug.