Vil vekke interesse

Vitensenteret VilVite i Bergen er blitt en stor suksess, for barn i alle aldre. En viktig del av denne populærvitenskapelige opplevelsen har fått navnet VilBygge og er realisert i samarbeid med EBA og entreprenørene i bergensområdet.

Byggenæringens kanskje aller største utfordring på noe sikt er rekrutteringen. Det er for få unge som ønsker å bli en del av næringen vår, og utviklingen går feil vei. Mange gode krefter jobber for å snu en negativ utvikling, noe som er nødvendig om byggenæringen skal være det redskapet for landet den ønsker å være.

Det finnes gode tiltak for å vekke interessen for barn og ungdom flere steder i landet, men i Bergen har man nå kommet opp med noe som synes å være et spennende opplegg med VilBygge. Dette skjer i samarbeid med Bergen Vitensenter (VilVite), og er en del av et større konsept. Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) Vestenfjelske avdeling har sammen med medlemsbedriftene bygget opp en paviljong som en byggeplass. Her finnes en rekke installasjoner som skal gi barna et forhold til bygg- og anleggsvirksomhet, blant annet en heisekran, stillas, et halvbygd hus, byggematerialer og en rørvegg for å bygge rørgater. I utgangspunktet var denne spesifikke utstillingen påtenkt de yngste barna, men erfaringen viser at konseptet passer for barn i nær sagt alle aldre.

Nå er også to gravemaskiner på plass på senterets uteområde, noe som naturligvis allerede er blitt et populært innslag.

Det er et prisverdig konsept man her har bygget opp. Det gjelder å vekke nysgjerrigheten fra en tidlig alder, og bygge opp interessen rundt den viktige næringen. Det er nok mange som i utgangspunktet ikke har begrep om hvor mange ulike fag og hvilke kvalifikasjoner som trengs for å bli en del av næringen. Med VilBygge får man en god start for å etablere en slik kunnskap. Et vitensenter er også mye brukt av skoleklasser, noe som gir en effekt både hos elevene men også hos lærerne, som selvsagt er viktig i barns videre skole- og utdanningsvalg. Det er også mange forelde som vil ta med barna sine på opplevelsen til VilBygge, noe som også er særdeles viktig for å bygge opp og ta vare på en interesse rundt det å bygge og skape noe.

Vi har stor tro på at denne utstillingen vil bli godt besøkt og likt av de som tar turen innom. Alle barn synes det er interessant med maskiner, utstyr og det å kunne bygge noe. Å føre en gravemaskin i en svær sandkasse er selvsagt også spennende. Med gode erfaringer fra Bergen er dette helt sikkert et konsept som også kan videreføres andre steder i landet, gjenre sammen med et vitensenter.

Man kan aldri begynne tidlig nok for å fange opp interessen fra de unge og håpefulle. Byggenæringen trenger mange smarte hoder og flittige hender i årene fremover.