StartBANK for private?

Formidling av håndverkstjenester på internett er blitt svært populært. Dette gir både kjøper og selger av tjenester en enkel måte å komme i kontakt med hverandre på. Men dette har også åpnet opp for en helt ny måte å handle svart på.

Inngåelse av avtale via portaler på internett har gitt dem som ønsker å handle og selge svarte tjenester en arena hvor man enkelt kan møtes. Tidligere var dette en mer komplisert sak, og gikk gjerne via kjennskap til noen som kjente noen. Selvsagt er det også mange seriøse aktører som benytter portalene, og mange har ærlige hensikter når man går inn og søker. Det kan for mange være vanskelig å få fatt i en håndverker, spesielt om man trenger å utføre jobben raskt. Et søk i disse portalene kan dermed gjøre at man enkelt kommer i kontakt med noen som kan gjøre jobben. Dette skjer forhåpentligvis som regel i helt lovlydige former, men mange både ønsker og blir overtalt til å gjennomføre oppgjøret svart.

OBOS-prosjektsjef Jon-Erik Lunøe forteller i sin gjestekommentar at han er bekymret over utviklingen, som han kaller «svart dating.» Han mener de ansvarlige for portalene gjør for lite med å kvalitetssikre de som tilbyr sine tjenester.

I en artikkel på bygg.no kommer det fem at Finn Oppdrag hvert år formidler håndverkstjenester for tre milliarder kroner gjennom sine nettsider. Hvor mye av dette arbeidet som gjøres svart vet man ikke. I en undersøkelse Norstat har gjort på vegne av Finn Oppdrag kommer det frem at 1 av 4 nordmenn har betalt eller har vurdert å betale for svart arbeidskraft når de pusser opp. Dette er selvsagt alarmerende tall, og når Finn Oppdrag alene formidler tjenester for tre milliarder kroner, er det innlysende at mange skattekroner unndras felleskapet hvert eneste år gjennom formidling av svarte tjenester.

Finn på sin side sier de gjør mange grep for å komme problemet til livs. De kan helt sikkert gjøre mer.

Bruken av svarte tjenester vil ikke forsvinne om portalene skjerper sine regler, men det vil gjøre det vanskeligere, og kunne luke bort en del av problemet. Ulempen kan være at det da dukker opp en underskog av mindre seriøse aktører som overtar en større del av et slikt marked.

Hovedproblemet synes å være holdningene blant de som skal pusse opp eller bygge på. De ønsker å bruke svarte tjenester, og vil gjøre mye for å få det til. Det må inn holdningsendringer, og sannsynligvis kan ikke dette gjøres uten sterke incentiver, begge veier. Altså at man kan innføre strengere staffer, og gjøre disse bedre kjent, samtidig som man kan innføre nye regler som gjør det mer attraktivt å handle hvitt, for eksempel gjennom ROT-fradrag.

Jon-Erik Lunøe kommer også med et forslag om å innføre en form for StartBANK for private - å opprette en offentlig styrt/eid portal, for formidling av seriøse og gode håndverkertjenester. Det kan være en god idé.