Ett av sameiene på Ersgaard, som er medlem av Huseiernes landsforbund, må nå bruke andre advokater i en konflikt med utbyggeren (foto: Jørn Hindklev).

Boligrådgiver i rolletrøbbel

Distriktslederen til Huseiernes landsforbund i Oppland sør er også en aktiv eiendomsutvikler. I en pågående konflikt mellom utbygger og sameiet Ersgaard i Lillehammer, settes distriktslederen i en rollekonflikt med egne medlemmer.

Nrk.no skriver at Lillehammer-advokaten Werner Forr Nystuen, som på deltid er distriktsleder for Huseiernes landsforbund i Oppland sør nå kan møte sine medlemmer på begge sider av bordet. Forr Nystuen er også aktiv innen eiendom i Lillehammer-området som deleier og styreleder/styrerepresentant i en rekke eiendoms- og boligselskap, og han har også planer om fremtidige utbygginger i byen.

Medlem må bruke andre advokater

Ett av prosjektene han er involvert i, er utbyggingen av boligprosjektet Ersgaard på Lillehammer. Her har han nå ifølge nrk.no havnet i en rollekonflikt med to av boligsameiene. To av sameiene har en uløst konflikt med advokaten og de andre utbyggerne. Striden står ifølge nrk.no om parkeringsplasser og en ny kommende utbygging som vil hindre utsikten.

Ett av boligsameiene er medlem av Huseiernes landsforbund og tvinges nå til å bruke andre advokater i saken.

– Vi ville jo ha møtt distriktslederen til Huseiernes landsforbund på begge sider av bordet, siden han også er en av utbyggerne, sier Else Marie Røkholt, som er styreleder i sameiet til nrk.no. Hun beklager at boligsameiet ikke kan nyttiggjøre seg av Huseiernes landsforbunds kompetanse.

─ Instruksen er brutt

Huseiernes landsforbund er klokkeklare på at arbeidsinstruksen til distriktsrepresentanten er brutt.

─ Instruksen sier at du ikke skal påta deg roller der du kan komme i konflikt med vanlige huseierinteresser. Hvis man engasjerer seg på utbyggersiden er veien for å krysse den grensen kort, sier Anders Leisner, leder av juridisk avdeling i Huseiernes landsforbund til Byggeindustrien.

Han sier at det ikke står spesifikt nevnt byggevirksomhet i avtalene med distriktsrepresentantene.

─ Det er en av de tingene vi ønsker å unngå, men vi mener at distriktslederne ikke skal påta seg roller der de kan komme i konflikt med vanlige huseierinteresser. Det mener vi er brutt i dette tilfellet. Så får vi vurdere internt hvordan vi løser det i denne saken, kommenterer han.

Regelverk opp til vurdering

Et kjapt søk på nettsiden til lokalavisa GD avslører stor grad av åpenhet rundt Forr Nystuens aktivitet som boligutvikler gjennom en rekke år. Salget av første byggetrinn for Ersgaard startet tilbake i 2009.

─ Hvor godt orientert har Huseiernes landsforbund vært om distriktsrepresentantens rolle som boligutvikler?

─ Vi har ikke vært orientert om dette før vi ble oppmerksomme på det for et par dager siden. Vi er avhengige av at folk informerer oss og vi har ikke vært informert om denne aktiviteten. Men jeg vil understreke at det ikke har skjedd noen katastrofe i denne saken. Det er helt uvisst om det er noen som har lidd rettstap, og høyst sannsynlig har det ikke skjedd. Men det er en rolleblanding som kommer uheldig ut for det ene medlemmet det har gått ut over. Det beklager vi, sier Leisner til Byggeindustrien.

─ Kommer dere til å skjerpe inn på eget regelverk og oppføling av det?

─ Det er noe vårt styre selvsagt vil ta opp og diskutere, men jeg vil ikke forskuttere hva det vil lande på, sier han.

─ Løsbart

Werner Forr Nystuen sier at han skal ta opp saken med Huseierne landsforbund, men mener saken er fullt løsbar.

─ Jeg har en god dialog med Huseiernes landsforbund sentralt og skal drøfte en løsning på saken med organisasjonen. Denne saken er løsbar, sier han til Byggeindustrien.

─ Vil du hvis det skulle bli et utfall av drøftingene vurdere å avslutte din aktivitet som utbygger?

─ Nei, det har jeg ikke vurdert i det hele tatt enda. Dette er en sak som omhandler et forhold mellom Huseiernes landsforbund og meg. Jeg skal høre på hva de sier, så får jeg se hva dette betyr og om det i det hele tatt betyr noe, sier han.