Illustrasjonsfoto: NTB/Scanpix

Advarer mot svekket beredskap

Norge kan få mangel på uavhengige takstmenn som yter faglig bistand ved store naturskader, mener bransjen.

I en undersøkelse blant skadetakstmenn i Norges TakseringsForbund (NTF) mener åtte av ti spurte at beredskapen knyttet til naturkatastrofer kan være i ferd med å svekkes.

Det skriver NTF i en pressemelding onsdag.

– Forsikringsselskapene har hevet terskelen for når en uavhengig skadetakstmann kobles inn. Oppdragsmengden er redusert, noe som over tid kan svekke hele fagfeltet, sier Ottar M. Skare, president i NTF.

Takstbransjen har tradisjonelt hatt en viktig funksjon i vurderingene av skader som følge av uvær, flom, ras og andre naturskapte hendelser.

– De fleste forsikringsselskapene har opparbeidet seg en base av uavhengige takstmenn godkjent av Norsk Naturskadepool. Disse forventes å være i beredskap ved naturulykker. Selskapenes praksis bidrar til å svekke grunnlaget for denne beredskapen, sier Skare.

Erfaringen fra senere naturskader er at forsikringsselskapene unnlater å koble inn det uavhengige takstapparatet når omfanget av den enkelte skadesak anslås å være 50.000 kroner og lavere.

Rammeavtaler

– Spesialistene våre på dette feltet bekrefter nå denne tendensen. 54 prosent av dem oppgir at dette stemmer med deres egne erfaringer. Bare 14 prosent opplever ingen slik grense. De øvrige har ingen bestemt oppfatning, sier Skare.

Han er betenkt over utviklingen, og spesielt til selskapenes bruk av rammeavtaler med firmaer som tilbyr sanering, istandsetting og håndverkstjenester.

– Når uavhengige takstmenn kobles ut, er det forsikringsselskapenes egne takstfolk og samarbeidspartnere som kobles på. En slik systemutvikling er ikke nødvendigvis noen fordel for skadelidte, verken økonomisk eller med tanke på kvaliteten i utbedringsarbeidet.

Takstbransjen påpekte nylig at en slik praksis har etablert seg også ved den mer ordinære skadebehandlingen. Undersøkelsen blant NTFs skadetakstmenn tegnet et entydig bilde av at forsikringsbransjen nå styrer svært mye av skadevurderingene selv.

Uheldig utvikling

– Bare 16 prosent oppga at de fortsatt jevnlig får oppdrag i forbindelse med skader som anslås til å ha en kostnad på 50.000 kroner og lavere. Også for skader av større omfang har praksis endret seg, sier Are Andenæs Huser, administrerende direktør i NTF.

Han mener det er uheldig at denne tendensen også ser ut til å gjelde ved naturskader, og tror gode intensjoner om effektivitet og besparelser kan gi en utvikling ingen ønsker.

– Verken forbrukerne eller samfunnet som økonomisk fellesskap er tjent med at faglig uavhengighet forsvinner fra vurderingene av hvordan skader prises og utbedres, sier Huser.

Takstbransjen ønsker en dialog med forsikringsselskapene om disse spørsmålene, for å sikre at både naturskader og ordinære bygningsskader får en fortsatt god, fagmessig behandling.

Norges Takseringsforbund er med sine drøyt 1.100 medlemmer den klart største takstorganisasjonen i Norge, og rommer spesialister innen en rekke bransjer og funksjoner. Blant disse er bolig, næring, landbruk, maskiner, bil, båt og skade.