Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Solberg må svare på anklager om regelbrudd

Statsminister Erna Solberg (H) må redegjøre for Stortinget om lovligheten av to prestisjefylte beslutninger som regjeringen har fattet.

Brevene blir sendt fra kontroll- og konstitusjonskomiteen til Statsministerens kontor denne uka. Det ene trekker i tvil lovligheten av forsøksordningen med kommunalt forvaltningsansvar for snøscooterkjøring. Det andre spør om landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) gikk ut over sine fullmakter da hun i et brev til kommunene henstilte om at priskontrollen ikke ble tillagt avgjørende vekt ved kjøp og salg av landbrukseiendommer.

– Alvorlige saker

Under komitémøtet tirsdag stilte samtlige partier med unntak av Høyre seg bak det første brevet, mens begge regjeringspartiene motsatte seg at brevet om Listhaugs henstilling skulle oversendes statsministeren.

– Dette er to veldig alvorlige saker som reiser en rekke prinsipielle spørsmål. Vi ber statsministeren komme med en juridisk prøving av spørsmålet om snøscooterkjøring og vil at hun klargjør hvordan henstillingen fra Listhaug skal forstås, sier leder Martin Kolberg (Ap) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité til NTB.

Når det gjelder snøscooterkjøring i utmarksområder vil stortingsflertallet vite om forsøksordningen er i tråd med forsøksloven. Partiene som står bak brevet, mener det er opplagt at så ikke er tilfellet, og viser til at Stortingets utredningsenhet er kommet til samme konklusjon.

– Når alle kommunene som ønsker å være med, får lov til det, og det ikke legges opp til noen evaluering eller noen form for systematikk, sier det seg selv at dette ikke er en forsøksordning i juridisk eller alminnelig forstand, sier Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne.

Vil ha ny vurdering

At Kommunal- og moderniseringsdepartementet har funnet forsøksordningen å være innenfor forsøksloven, beroliger ikke stortingsflertallet det minste.

– Vi mener Justisdepartementets lovavdeling må vurdere saken, sier Venstres Abid Raja til NTB.

Når det gjelder landbruksministerens behandling av konsesjonsloven og praktiseringen av priskontrollen, mener flertallet i kontroll- og konstitusjonskomiteen at Listhaug forskutterer en lovendring og således forsøker å snevre inn Stortingets myndighet.

Statsråden har i et tidligere brev til komiteen avvist at hun har gått utover sine fullmakter. Listhaug mener det ikke er uvanlig at kommunene gis signaler om endret politisk praksis etter et regjeringsskifte.

Denne forståelsen avvises av komiteens flertall, som viser til at slike signaler i hovedsak er blitt sendt ut i etterkant av Stortingets behandling.

– Vi vil ha statsministerens begrunnelse for hvorfor regjeringen ikke ser seg tjent med å følge demokratiske prinsipper for politikkutforming i denne saken, sier Kolberg.