Treg behandling av fornybar energi

Oslo (NTB): Det tar svært lang tid å behandle søknader om utbygging av vind- og vannkraft. Saksbehandlingen bør bli mer effektiv, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Riksrevisor Per-Kristian Foss.

Riksrevisjonen har undersøkt effektiviteten i konsesjonsbehandlingen av fornybar energi. Undersøkelsen viser at det i gjennomsnitt tar over tre og et halvt år å behandle småkraftsøknader og fem og et halvt år å behandle større vindkraftsøknader.

Dersom en sak påklages, forlenges saksbehandlingen med ytterligere to år. I store vannkraftsaker tar det over sju og et halvt år før det gis konsesjon. Vindkraftsakene tar ofte opptil elleve år på behandling av melding, søknad og klage.

Riksrevisjonen etterlyser bedre nasjonale retningslinjer og utnyttelse av regionale planer for vindkraft og småkraft. I tillegg bør urealistiske prosjekter få avslag så tidlig som mulig.

– Tydelig styring er en viktig forutsetning for effektivitet, og dette kan styrke forutsigbarheten i saksbehandlingen. Både forvaltningen og bransjen etterlyser tydeligere styringssignaler for å kunne konsentrere seg om de mest realistiske prosjektene, sier Foss. (©NTB)