Nye vinnerområder på leiemarkedet

Fornebu, Lysaker og Nydalen pekes ut som morgendagens vinnere i leiemarkedet.

Det spår næringsmeglerne i CBRE Atrium i Oslo i nettstedet NEnyheter.

De seneste årene har leiemarkedet i Oslo sentrum, prestisjeområdet CBD (central business district) og Skøyen utviklet seg best. CBRE tror nå at majoriteten av potensialet her er tatt ut. De beste delområdene fremover vil trolig bli Fornebu, Lysaker og Nydalen, skriver NEnyheter.

Både Lysaker og Nydalen har slitt med høy kontorledighet, men CBRE mener disse markedene nå har stabilisert seg og venter derfor en leieprisvekst fremover. Topp leienivåer i de tre områdene ligger på 2200-2300 kroner kvadratmeteren, og pilen peker altså oppover for alle tre områdene.

Det er også et potensial for yieldnedgang i disse områdene – altså et lavere avkastningskrav - fordi gapet til de beste strøkene vurderes som høyt. Direkteavkastningskravet til de beste kontoreiendommene (prime yield) anslås til 5,25 prosent, som er på høyde med andre megleres anslag. Det tilsvarende kravet på Fornebu er 6,25 prosent og 6,50 prosent på Lysaker og i Nydalen.

Det var ifølge CBRE en nedgang i avkastningskravet i tredje kvartal for både kontor-, handels- og logistikkeiendommer, som følge av økt etterspørsel etter lange leieavtaler og moderne lokaler.

CBRE anslår transaksjonsvolumene hittil i år til snaue 24 milliarder, om lag på nivået andre næringsmeglere opererer med. CBRE tror på årsvolumer på 40 milliarder kroner, der aktivitetene i fjerde kvartal vil ta seg sterkt opp etter et heller rolig tredje kvartal (3,6 milliarder). Så langt i fjerde kvartal utgjør volumene 4,8 milliarder kroner.
3900 kroner

Det typiske toppnivået for de dyreste leiekontraktene (prime rent) er ifølge CBRE stabilt på 3900 kroner kvadratmeteren. Det er en positiv utvikling for i leienivået for gjennomsnittskontraktene, selv om tall fra Eiendomsverdi Næring viser en nedgang i tredje kvartal til 1810 kroner kvadratmeteren.

For de beste lokalene – klasse A- var det en svak nedgang i det signerte nivået til 2950 kroner kvadratmeteren. De beste butikklokalene kan leies ut for 15 000 kroner kvadratmeteren i året, de beste logistikklokalene for 1100 kroner.

Kontorledigheten i Oslo vurderes til 7 prosent, også det på høyde med andre anslag. CBRE omtaler ellers det norske eiendomsmarkedet som en sikker tilfluktshavn og ett av de rikeste og mest stabile eiendomsmarkedene i Europa.