Stadig flere vil inn i anlegg

Nærmest daglig får vi henvendelser fra bedrifter som har sin hovedbeskjeftigelse innen bygg, om hvordan man skal komme seg inn i anlegg. Årsaken er enkel. Aktiviteten og fremtidsutsiktene innen anlegg er meget god. Det å kunne jobbe både i bygg og anlegg har over tid vist seg å være svært så lukrativt. For vår del tror vi at erfaringsutveksling er av det gode.

Torsdag og fredag i uka som gikk, var det Fjellsprengningskonferansen på Radisson Blu Scandinavia hotel i Oslo som preget anleggsmiljøet i Norge. 50-årsjubileet til NFF ble avsluttet med glans. Aldri før har så mange deltatt på denne konferansen. Over 1 000 mennesker møtte frem. Flere ville gjerne komme, med hotellet var «sprengt». Utstillingen ble solgt ut raskere enn Birken.

Tunnelstatistikken som ble lagt frem, var «all time high». Mer enn 6 millioner kubikkmeter fjell ble tatt ut bare i tunneler og bergrom i Norge det siste året. Skanska alene tok ut mer enn 1,2 millioner kubikkmeter. Det er mer enn det som samlet ble tatt ut i 2001. Når vi vet at anlegg er mer enn fjellsprengning, er det ikke rart at mange ser muligheter. Aldri tidligere har så mange store entreprenører drevet med fjellsprengning i Norge.

Fjellsprengningskonferansen ble historisk også på en annen måte. Under åpningen ble LNS og Robbins sin nye store TBM-maskin både døpt (Jern-Erna) og startet i Røssåga kraftverk i Nordland. Det er mer enn 20 siden sist det ble drevet en TBM-maskin i Norge. Nå starter en ny æra.

Norske bedrifter innen fjellsprengning marker seg også godt internasjonalt. Den norske metoden er viden kjent. NFF engasjerer seg også mye gjennom Norwegian Tunnelling Network (NTN). Man ser nå på mulighetene i Sørøst-Asia. Nylig deltok man også i en stor næringslivsdelegasjon til Tyrkia. Der skal det også sprenges mye fjell både i forbindelse med samferdselsprosjekter, annen infrastruktur - ikke minst vannkraft hvor Statkraft er en viktig aktør.

Nå arbeides det hardt for å få arrangert verdenskongressen i ITA WTC i Bergen i 2017. Denne organisasjonen ble startet i Oslo – og Norge har alltid vært godt representert i de styrende organer. Ruth Haug er nå valgt inn i styret i ITA.

Før selve Fjellsprengningskonferansen ble åpnet torsdag var det frokostmøte. Det som gledet både styreformann Heidi Berg og alle andre var alle ungdommene som møtte til frokosten. Det lover godt for fremtiden.

Mediehuset Byggeindustrien jobber bredt i hele byggenæringen. Vi har aldri skjønt den kunstige grensen mellom bygg og anlegg. Dette er bransjer som hører sammen.

Vi merker også at stoff fra anleggsbransjen blir mer og mer populært. Våre målinger på bygg.no bekrefter dette. Det å ha en fot i begge verdener er ikke dumt. Siste uka ble en ny rekorduke når vi ser på besøkstallene på bygg.no.