NITO spår nedgang i antall boligkonflikter

Om drøyt et år innføres boligsalgsrapporten for fullt ved kjøp og salg av bolig. – Boligsalgsrapporten gir et helhetlig bilde av objektet, men er avhengig av solid kompetanse blant takstfolkene. Vi satser derfor tungt på opplæring frem mot lansering, sier fagsjef i NITO Takst Rune Karlsen.

I helgen samles over 200 takstingeniører på Gardermoen utenfor Oslo til NITO Taksts årskonferanse. Hovedtema er den nye boligsalgsrapporten som rulles ut over hele landet 01.01.2015.

- Fra og med denne datoen skal eiendomsmeglerne anbefale boligsalgsrapport ved all kjøp og salg av brukt eiendom. Ifølge forsikringsselskapene ender nærmere ett av fem boligkjøp i tvist. Erfaringer fra pilotprosjekter flere steder i landet med boligsalgsrapport tyder på andelen tvister vil gå betydelig ned, sier Karlsen.

Boligsalgsrapporten er en grundigere gjennomgang av boligen med tanke på å avdekke boligens tekniske tilstand. Boligsalgsrapporten utarbeides etter at takstmannen har gjennomgått boligen etter en detaljert sjekkliste, samt at boligeier har fylt ut et egenerklæringsskjema.

- Boligsalgsrapporten innebærer blant annet at takstmannen skal gå inn i konstruksjonene i boligen. Det er helt nødvendig for å gi et mer fullstendig bilde av boligen, samtidig som det stiller strengere krav til takstmannens kompetanse.

- For å være medlem i NITO Takst må man i utgangspunktet ha solid grunnkompetanse, men boligsalgsrapporten stiller litt nye krav til hvordan man må tenke som takstmann. Vi bruker derfor store deler av helgens samling til å kurse våre medlemmer slik at de er best mulig forberedt på å lage knakende gode boligsalgsrapporter, avslutter Karlsen.

Bak boligsalgsrapporten står en samlet bransje med takst- og eiendomsmeglerbransjen, forbrukerrådet med flere.

NITO Takst er Norges største organisasjon for Takstingeniører. Medlemmene har minimum byggeteknisk ingeniørutdanning og/eller mesterbrev, samt lang og bred erfaring innenfor byggetekniske fag.