SV godtar boligbygging på dyrket mark

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) vil gi grønt lys til bygging på jordbruksland i Trondheim, ifølge lokale SV-ledere.

– Solhjell har gitt oss klar beskjed om at han slutter seg til hovedlinjene i arealplanen for Trondheim, sier Snorre Valen, SVs stortingskandidat for Sør-Trøndelag, til NTB.

Ifølge Adresseavisen vil statsråden godta omdefinering av enkelte innklemte jordbruksarealer i byen. Det betyr at nærmere 1.000 dekar sentrumsnært jordbruksland kan tas i bruk til boligbygging og næringsbygg. Det er i tråd med arealplanen for byen, som er vedtatt med SVs støtte.

– Tenker riktig
Saken er ikke ferdigbehandlet i Miljøverndepartementet, og statssekretær Ellen Øseth (SV) vil ikke kommentere detaljer i et vedtak som ennå ikke er gjort. Men hun bekrefter at departementet støtter hovedinnretningen i arealplanen.

– Arealplanen legger opp til fortetting og en konsentrert byutvikling som legger til rette for sykkel, gange og et effektivt kollektivtilbud. Arealplanen har en overordnet tankegang som er langsiktig og riktig, sier Øseth til NTB.

Jordvern helt inne i byen må veies opp mot ønsket om en mer konsentrert byutvikling, sier hun.

Konflikt
Konflikten mellom jordvern og boligbygging i Trondheim havnet på miljøvernministerens bord etter flere innsigelser mot at arealplanen la opp til bygging på om lag 1.000 dekar definert som landbruksjord.

SV i Trondheim har også gått inn for å omdefinere de inneklemte jordbruksarealene til utbygging.

– SV er fortsatt et jordvernparti. Utbyggingen på dyrket mark er halvert siden de rødgrønne overtok i 2005, sier Snorre Valen.

Men alternativet til boligbygging på sentrumsnær landbruksjord vil være klattvis utbygging av arealer lenger unna sentrum, i strid med målsettingen om konsentrert og klimaeffektiv byutvikling, sier han.

– Jeg tror ikke vi i lengden kan klare å ta vare på landbruksjord i byene. Vi får heller trekke en kraftig grønn strek rundt byen, og styrke jordvernet utafor, sier Valen.

Storbyene vokser
Trondheim er blant de norske storbyene som vokser raskest, med en ventet økning i folketallet på rundt 80.000 innen 2040. Boligbyggingen ligger langt etter befolkningsveksten.

Også de andre storbyene vil vokse kraftig de neste tiårene, ifølge prognosene.

Solhjell presenterte nylig regjeringens politikk for byutvikling. Her er stikkordene fortetting og konsentrerte byområder, som legger til rette for effektiv kollektivtrikk og for at flere skal kunne sykle og gå.

Regjeringen har også foreslått nye bestemmelser for lokalisering av kjøpesentre, som i praksis vil innføre stopp i etablering av nye kjøpesenter utenfor sentrum av byer og tettsteder.