Miljødirektoratet lansert 1. juli

Direktoratet for naturforvaltning (DN) og Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) ble 1. juli 2013 slått sammen til en stor, helhetlig fagetat – Miljødirektoratet.

– Dette er en stor dag. Både for oss som nå samles under én paraply i Miljødirektoratet, men også for miljøet. Min ambisjon er at vi blir den viktigste premissleverandøren for utformingen av miljøpolitikken i Norge, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Bredt samfunnsoppdrag
Miljødirektoratet overtar oppgaver og ansvar fra de to tidligere direktoratene. Vi skal samordne kunnskap, utøve myndighet og gi råd slik at vi blir en tydelig autoritet på miljøområdet.

– Miljødirektoratet har et bredt samfunnsoppdrag. Vi er demokratiets tjener når vi setter vedtatt politikk ut i livet. Samtidig er vi vaktbikkja som sier tydelig i fra dersom miljøutviklingen ikke er i samsvar med politiske mål og internasjonale forpliktelser, sier miljødirektør Ellen Hambro.

Helhetlige, tydelige, tilgjengelige og faglige
Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell gratulerer det nye Miljødirektoratet med dagen.

– Miljødirektoratet blir den viktigste samarbeidspartneren for å sette miljøpolitikken ut i livet. Jeg har fire viktige forventninger: Direktoratet må vere helhetlige, tydelige, tilgjengelige og faglige, sier miljøvernministeren.

– Helhetlige i form av å se sammenhengen i miljøutfordringene og ta helhetlig hensyn. Tydelige i form av å gi klåre råd. Tilgjengelig i form av å være et sted der kommuner, bedrifter og andre brukare kan vende seg. Og faglige i form av å bygge opp et nytt sterkt fagmiljø med det beste fra Klima- og foruresningsdirektoratet og Direktoratet for naturforvalting, oppfordrer Bård Vegar Solhjell.

Bedre rustet for miljøutfordringene
Klimaendring og tap av naturmangfold er de største utfordringene vi står overfor. Arbeidet for å hindre forurensning av luft og vann, innsatsen for å hindre alvorlige klimaendringer og tiltak for å bevare naturens mangfold av planter, dyr og landskap – alt dette henger sammen.

– Miljøutfordringene blir stadig mer komplekse og sammenvevde. Nå samler vi mer kunnskap og bredere erfaring om flere fagområder i Miljødirektoratet. Det gir oss utvidet forståelse for utfordringene og gjør oss mer rustet til å finne helhetlige løsninger på stadig mer komplekse miljøutfordringer, sier Ellen Hambro.

Mangslungne oppgaver
– Vi får et bredt spekter av oppgaver. Vi setter krav til bruk av ny miljøteknologi i industrien slik at utslipp fra piper og rør reduseres. Vi kalker innsjøer og driver genbank for å sikre at villaksen skal fortsette å svømme i elvene våre. Vi fjerner produkter med innhold av ulovlig farlige stoffer fra butikkhyllene. Gjennom forvaltningsplaner og skjøtsel legger vi til rette for å bevare storslått natur i nasjonalparkene våre. Når du kildesorterer, passer vi på at avfallet blir til energi eller nye produkter. Vi fører regnskap over norske klimagassutslipp og jobber for å redusere utslippene. Vi hegner om strandsonen og sikrer friluftsarealer for allmennheten. Dette er bare eksempler. Fellesnevneren for alt Miljødirektoratet driver med er beskyttelse av miljøet, heter det i en melkding fra Miljødirektoratet.