Brannbiler erstatter manglende ambulanser

I mange tilfeller må brannvesenet rykke ut på helseoppdrag på grunn av mangel på ambulanser. – De slukker en økonomisk brann for helsevesenet, mener tillitsvalgt.

Så sent som lørdag kveld måtte brannvesenet rykke ut som nødløsning da AMK ble varslet om en person som hadde fått hjertestans i Follo i Akershus, skriver VG.

– Vi har et utmerket samarbeid med brannvesenet og de gjør en god jobb, men de skal egentlig drive med brann og redning – ikke helse. De slukker en økonomisk brann for helsevesenet, sier Roy Tore Nilsen som er hovedtillitsvalgt i arbeidstakerorganisasjonen Delta.

Ifølge tall fra Prehospitalt senter ved Oslo universitetssykehus (OUS), øker antallet ambulanseoppdrag med 3-5 prosent årlig, men dette kompenseres ikke i form av flere enheter.

– Vi er del av et økonomisk sterkt presset sykehus. Det er ingen etater som har nok penger. Skal de kjøpe ambulanser eller røntgenapparat? Det blir en vurdering, sier han.

– Jeg mener det i perioder er uforsvarlig lav bemanning, sier Nilsen.

Fungerende leder for Prehospitalt senter ved OUS, Terje Strand, mener brannvesenet først og fremst blir benyttet for å kompensere for lang responstid, og at det ikke handler om dårlig beredskap.

– Det er ikke slik at vi sender brannbilen og lar deg være. Vi sender ambulansen så fort som mulig, presiserer han. (©NTB)