Spenncon halverer strømforbruket i Sandnes

Betongelementfirmaet Spenncon halverer nå energiforbruket på fabrikken sin i Sandnes ved hjelp av ny måleteknologi.

Sandnes er en av 13 norske byer som er med på det landsdekkende miljøprosjektet «Fremtidens byer». Nå tar også den lokale industrien i Sandnes i et tak for å nå kommunens miljømålsetninger. Hos Spenncon i Sandnes gjør et nyutviklet system at bedriften sparer hele 50 prosent strøm i produksjonen. Dette skriver Spenncon i en pressemelding fredag.

– Ved fabrikken vår i Sandnes utvikler vi et måleverktøy som kutter energiforbruket med hele 50 prosent i betongproduksjonen, og som kan brukes ved alle våre norske anlegg. Det er opp til industrien selv å være innovativ, og tenke nytt. Derfor er vi glade for at vi kan bidra til lokalt miljøarbeid i Sandnes samtidig som vi selv kutter strømforbruk i egen produksjon i Norge, sier teknisk sjef i Spenncon, Jon Morten Lund.

Spenncon har fabrikker i Ålesund, Bergen, Verdal, Hamar, Hønefoss, Sandnes, og har hovedkontor i Sandvika.

«Fremtidens byer» er et prosjekt mellom staten og 13 byer i Norge. Det overordnete målet er å redusere klimagassutslipp innen 2020 med 20 prosent. Sandnes kommune er avhengig av å redusere totalt energiforbruk for å nå dette målet, og det er derfor avgjørende med et godt samarbeid med industrien.

– Kommunen har satset stort på å bevisstgjøre både innbyggere og næringsliv i Sandnes på energibruk og energibesparelse. Kommunen gleder seg over at bedrifter fokuserer på dette, og Spenncons nyutvikling er både spennende og viktig, sier varaordfører i Sandnes, Pål Morten Borgli.

Systemet som utvikles på betongfabrikken i Sandnes gjør at Spenncon kan måle fastheten i sement underveis i produksjonen av betongelementer. Det nye verktøyet gjør at bedriften kan stoppe sementherdingen og produksjonen tidligere i prosessen, og på denne måten bruke mindre energi.

– Det nye systemet er en teknisk nyvinning på høyt nivå. Før gikk gassbrenneren vår konstant under produksjonen, men nå er den i bruk bare tre timer i løpet av hele uken. Dette gir en enorm reduksjon i strømforbruk på fabrikkene våre rundt i Norge, sier teknisk sjef i Spenncon, Jon Morten Lund.