En kostbar lærepenge

I sin iver etter å få utenlandske aktører til Norge, synes folk både i Statens vegvesen og Jernbaneverket å ha vært opptatt av en ting – og det er laveste pris. Hva som nå skjer rundt Fellesprosjektet på Mjøsa hvor Alpine Bau etter all sannsynlighet må trekke inn årene, er ikke godt å si. Arbeidet på to bruprosjekter er også stanset.

Men de økonomiske problemene til dette selskapet må ha vært kjent også for de norske byggherrene da kontrakten i sin tid ble undertegnet.

Da vi fikk et tips i natt om at det ville skje noe med selskapet i Alpine Bau i dag, satte vi øyeblikkelig i gang et arbeid for å få klarhet i hva som skjer. Vi har fortløpende i dag lagt ut nyheter om hva som skjer både i Østerrike og her i Norge. Det som vi nå ønsker å finne ut av er hva dette betyr for underentreprenører og leverandører – og hva dette vil bety for fremdriften i prestisjeprosjektet ved Mjøsa. Det er selvsagt en stor fare for at også norske selskaper kan bli dratt med i en eventuell konkurs. I tillegg til Fellesprosjektet bygger Alpine Bau bruene E6 Kåfjordbrua og E6 Nesbrua.

Håpet er at de norske bedriftene har sikret seg, skjønt det er vi ikke så sikker på. Alpine Bau har også mange ansatte som selvsagt vil bli rammet av en konkurs.

Mange har utrykt stor bekymring for fremdriften i deler av Fellesprosjektet. I Byggeindustrien har vi selv konfrontert ledelsen av anlegget om dette, men vi har fått til svar at det ikke har vært noen grunn til uro. Man har hatt kontroll. Vi er ikke så sikker på om man virkelig har hatt det.

Vi har også sammen med andre stilt faglige begrunnede spørsmål om valg av byggemetode – bl a når det gjelder tunnel-løsningene. I denne forbindelse har den norske tunnelmetoden stått sentralt. Men også i denne saken har mange gått i forsvar.

Mange bedrifter går konkurs hver dag – men det er sjelden at en eventuell konkurs vil få så store konsekvenser som i denne saken. Vi tror at det er behov for litt mer ydmykhet i slike saker.

Vi gjentar nok en gang. Vi er ikke i mot at utenlandske entreprenører kommer til Norge, men vi har sagt at da må man konkurrere på like vilkår.

Vi håper at mange kan ta lærdom av det som skjer – og vi håper at man finner løsninger slik at skadevirkningene blir begrenset. Men for mange er det som nå skjer et stort nederlag.