AUF utsetter gjenoppbygningen av Utøya

AUF har besluttet å høre på de kritiske røstene til gjenoppbyggingen av Utøya og tar et års tenkepause.

– Arbeidet som oppfattes som følelsesmessig vanskelig vil ikke bli startet opp før tidligst siste halvår i 2014. Dette har vært en vanskelig avgjørelse, som vi har brukt mye tid på. Jeg håper denne beslutningen vil bidra til å skape en bedre og mer forankret prosess, sier AUF-leder Eskil Pedersen til Aftenposten.

AUF presenterte planene for gjenoppbyggingen av Utøya i september i fjor, og sa blant annet at kafébygget og pumpehuset skulle rives. Mange av de 69 som ble drept på øya 22. juli 2011 døde ved de to bygningene.

Hørte på kritikerne

Både etterlatte og overlevende reagerte på gjenoppbyggingsplanen, og mange har vært kritiske til i det hele tatt å arrangere sommerleir på Utøya igjen. Samtidig har AUFs mål vært å bygge opp Utøya til «Norges ledende kurs- og leirsted for ungdom».

I november tok Eskil Pedersen selvkritikk og uttalte at AUF skulle lytte mer til de kritiske røstene rundt planene om øyas fremtid, og siden har den opprinnelige planen til 60 millioner kroner blitt endret og nedjustert.

– God avgjørelse

Støttegruppen for 22. juli, som ba AUF ta en tenkepause ut 2014 da de nye planene ble presentert i september, er fornøyd med beslutningen AUF nå har tatt.

– Vi synes dette er en god avgjørelse. Støttegruppen ga en tilbakemelding til AUF i høst, og denne har de nå respondert på, sier lederen for støttegruppen, Trond Blattmann om utsettelsen. (©NTB)