Eksperter mener Solhjell brøt loven i kraftstrid

Flere eksperter mener at miljøvernminister Bård Vegar Solhjells ja til å føre kraftlinjen gjennom Sørdalen naturreservat i Sogn og Fjordane er ugyldig.

Det er førsteamanuensis i miljørett, Nikolai K. Winge, ved Universitet for miljø- og biovitenskap i Ås, som mener at SV-statsråden har brutt loven, skriver Bergens Tidende.

Det er rundt tre uker siden Solhjell sa ja til å gi Statnett dispensasjon til å bygge kraftlinje gjennom Sørdalen naturreservat i Bremanger. Da hadde først Fylkesmannen i Sogn og Fjordane i februar avslått dispensasjonssøknaden.

Solhjell begrunnet vedtaket med at naturmangfoldsloven åpner for inngrep i reservat «hvis vesentlige samfunnsinteresser gjør det nødvendig». Den argumentasjonen kjøper ikke Winge.

– Hvis det finnes en mulighet til å legge linjen utenom verneområdet, så har ikke Miljøverndepartementet hjemmel til å gi dispensasjon, sier Winge, som peker på at det finnes et alternativ i Førdedalen.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) var den som skapte de første bruduljene i saken i 2011, da han flyttet linjen fra nettopp Førdedalen, der Sp-ordfører Karl Vidar Førde har eierinteresser.

I en epost til Naturvernforbundet støttes Winges syn av Inge Lorange Backer, professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo.

Statssekretær Ellen Øseth i Miljøverndepartementet avviser derimot kritikken.

– Hensynet til kraftsituasjonen gjorde det nødvendig å gi dispensasjon. Vi mener fortolkningen er innenfor loven, sier hun.