Reiulf Ramstad kjemper om Gøteborg-prosjekt

Reiulf Ramstad Arkitekter er en av fire kontor som kjemper om å utforme Region City i sentrale Gøteborg på oppdrag av "Jernhusen" i Sverige.

De fire arkitektene har sett på hvordan området rundt sentralstasjonen i Gøteborg kan utvikles til en by for hele regionen. Dette henger blant annet sammen med byens visjon for Älvstaden.

- Region City er et veldig spennende konsept som har som mål og ambisjon å utvikle en kulturelt, sosialt, økonomisk og teknologisk superknute knutepunkt I hjertet av Gøteborg, forteller Kristin Ramstad til Byggeindustrien.

Hun forklarer at prosjektet har et sammensatt program hvor man knytter infrastruktur og transport opp mot næring, bolig, kultur og rekreasjon. Strategien i prosjektet er rettet mot å se på hele den Vest Skandinaviske byregion (8 million city region) i feltet mellom Oslo og København- hvor Gøteborg ligger i sentrum av dette med ca 300 km til Oslo og ca 300 km til København.

- Prosjektet er bygget på en klar strategi hvor byutviklingen skjer ut fra stedspesifikke premisser som identitet, klima, tilgjengelighet og fokus på mangfold. Nordiske verdier som respekt for mennesker og steder er en bærende tanke i prosjektet derfor er bruk av miljøvennlig materialer og løsninger samt behandling av rom ut og inne med hensyn til alle årstidsforhold. Dette betyr bevist bruk av differensierte rom i karakter og skala. Samtidig er kabalen for utvikling også tuftet på en kompleks fremdrift og realiseringskabal ift andre store infrastrukturprosjekter I byen, legger hun til.

Foruten Reiulf Ramstad er det danske Erik Möller Arkitekter og de to svenske kontorene Liljewall Arkitekter og Kanozi Arkitekter.

Resultatet ble presentert på en konferanse for offentlige og private utbyggere i Regionen i Gøteborg mandag, og forslagenes modeller står utstilt i Gøteborg mellom 4. og 6. juni.