Flomskader for nær 170 millioner registrert

Hittil er det kommet inn rundt 1.400 skademeldinger etter flommen, med en anslått verdi på 168 millioner kroner. Til uken møter forsikringsbransjen myndighetene.

Samtidig understreker kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If at det vil ta lang tid før sluttsummen for årets flomerstatninger er klar.

– Dette kommer til å stige betraktelig de nærmeste dagene. Vi er på langt nær ferdig med denne situasjonen, og flere steder, blant annet i Mjøsa og Øyeren og nedover i de store vassdragene, vil vannet trolig fortsette å stige, sier Clementz til NTB.

– Viktigst å hjelpe

Hans selskap har fått inn 250 skademeldinger på private boliger og eiendommer og rundt 30 meldinger fra bedrifter og industri. Han kan foreløpig ikke gi noe godt overslag over verdien på skadene.

– Selv om det er viktig å registrere og få overblikk, er det aller viktigste i denne fasen å hjelpe dem som er rammet, understreker han. Clementz berømmer den hjelpen som nødetater, kommuner, naboer og frivillige har gitt til de flomrammede.

Administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge (FNO) er enig i at første prioritering nå er å hjelpe.

– Det er mange som er i en forferdelig vanskelig situasjon, og da er det viktig at vi yter den bistanden vi er best til å gi, sier han til NTB.

Skal møte Justisdepartementet

Samtidig påpeker Kreutzer at flommen er en påminnelse om hvor viktig det er med godt planarbeid.

– Det er også grunn til å anta at de problemene vi opplever nå vil øke i fremtiden, etter hvert som vi kan vente oss villere og våtere vær.

I tillegg mener både FNO og If at man må se på mulige løsninger for dem som ikke kan eller ikke tør å flytte tilbake og bygge opp igjen hus som er rammet av flommen. Det gjelder særlig dem som er rammet flere ganger.

– Vi har fredag sendt brev til beredskapsminister Grete Faremo (Ap) for å få en avklaring på dette området. Vi har flere kunder som ikke tør å flytte tilbake til samme sted, sier Ifs direktør for samfunnskontakt, Elin Klakken.

Allerede samme kveld kom svaret: Departementet vil gjerne møte If og andre representanter for bransjen etter helgen.

– Dette er veldig positivt. Det er bra at vi raskt får en dialog om hvordan dette skal løses.

– Bør vurdere tomtetilskudd

Også Kreutzer understreker viktigheten av den løpende dialogen Finans Norge har med myndighetene om blant annet dette spørsmålet.

– I dag er det sånn at forsikringstakeren i praksis ikke har noe valg. Forsikringen dekker skader på boligen, men ikke kostnadene til en eventuell ny tomt. Resultatet blir dermed at man er bundet til den tomten man har, forklarer Kreutzer.

Han mener en støtteordning for dem som bor i de mest utsatte områdene bør vurderes.

– Vi ønsker å ta opp muligheten for å gi tilskudd til de få dette tross alt gjelder, slik at de kan skaffe en annen tomt og bygge nytt der. (©NTB)