Nordmenn betaler for kraftutbygging i Sverige

Nordmenn betalte 550 millioner kroner ekstra for å subsidiere ren kraftproduksjon i fjor, men det meste gikk til kraftutbygging i Sverige.

Årsaken er at Sverige godkjente mer enn åtte ganger så mye ny kraftutbygging som Norge innenfor ordningen med grønne sertifikater i fjor, skriver Aftenposten.

Utbyggerne i prosjektene får tildelt gratis grønne sertifikater av myndighetene som kan selges i et felles norsksvensk marked og på den måten styrke økonomien i kraftprosjektet. Forbrukerne er pålagt ved lov å betale gjennom et påslag på strømregningen.

– Sverige har hatt en nasjonal sertifikatordning i mange år. I Norge var dette nytt fra 2012. Vi venter at omfanget av godkjente kraftprosjekter i Norge vil øke i årene som kommer. Vi ser dette ved at omfanget av prosjekter som er tidlig i prosessen for å bygge ut fornybar energi, har økt kraftig fordi mange har fått tildelt konsesjon det siste året, sier statssekretær Ane Kismul i Olje- og energidepartementet til avisen.

Kismul sier hun ikke frykter at det blir Norge som betaler for utbygging i Sverige, men sier man ikke har noen garanti for at Norge får sin forholdsmessige andel.

– Kraftbransjen må kjenne sin besøkelsestid og realisere godkjente prosjekter, sier hun.

Kraftnæringen peker på norske skatteregler når de skal forklare hvorfor investeringene i Norge er så lave. (©NTB)