Solhjell vil beskytte kulturminner fra boligpress

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell vil sørge for at verneverdige bygg ikke må vike for det stadig økende boligpresset i norske byer.

Åtte år etter forrige kulturminnemelding la regjeringen fredag fram etterfølgeren, «Framtid med fotfeste», som skal gi en mer helhetlig kulturminnepolitikk.

I tillegg skal vernearbeidet framover i større grad vektlegge de økonomiske og praktiske konsekvensene fredning har for samfunnet.

– Å ta vare på kulturminner er et fremtidsprosjekt. Vi må ta hensyn til kulturminner samtidig som vi bygger flere boliger og fortetter byene, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Riksantikvaren har utarbeidet en database over de 235 viktigste kulturmiljøene i 75 byer. Det skal sikre at bevaringsverdige bygg, landskap og enkeltmiljøer blir tatt hensyn til i framtidige utbyggingsprosjekter.

– Slik oppnår vi at byutviklingen tar med seg det beste av det eksisterende inn i framtiden, og at nye prosjekter blir tilført kvaliteter og viderefører særtrekk fra byens historie, heter det i meldinga.

I tillegg legger meldingen vekt på å få kartlagt hvordan klimaendringer kan true kulturminner. Internasjonalisering er også et viktig tema i meldingen. (©NTB)