Kritiserte regjeringen for manglende miljøtiltak

På NHOs årskonferanse i Østfold i dag snakket leder i NHO Kristin Skogen Lund og Jon Sandnes, leder i BNL om NHOs nye klimamål for eksisterende bygg. Jon Sandnes kritiserte regjeringen for manglende miljøtiltak.

- NHO har brukt tid på å finne ut hvor mye vi kan spare energi i Norge. Alle landsforeningene har sittet sammen og kommet fram til at det er mulig å spare 8 TWh i eksisterende bygg, sier Kristin Skogen Lund i en pressemelding.

Regjeringen har satt ambisiøse mål, men i følge Sandnes følges det ikke opp med handling.

- Dersom regjeringen skal nå sine klimamål, er vi nødt til å utnytte det potensialet som i dag ligger i de tusen hjem, sier han.

BNL mener regjeringen må få på plass en kraftig og grønn støtteordning for energisparing i boliger i statsbudsjettet for 2014.

- Det finnes en rekke enkle tiltak som vi vet fungerer. Men det koster penger. Den største hindringen er at dagens strømpriser gjør at det tar for mange år før investeringen betaler seg for den enkelte husholdning. Derfor må staten gå inn med støttetiltak for å utløse det private miljøpotensialet, poengterer Jon Sandnes.

Hvert år sløser vi bort ekstreme mengder energi til å varme opp dårlig isolerte boliger. I Norge kunne vi ha spart 10 TWh ved å redusere energiforbruket i den eksisterende boligmassen. Det tilsvarer like mye som hele Oslos energibehov eller årsproduksjonen til et gjennomsnittlig tysk atomkraftverk.

Internasjonale studier har vist at energisparing gjennom oppgradering av eksisterende bygg er den enkleste og billigste måten å spare miljøet. Den enkleste løsningen på energikrisen er å bruke mindre.