En ny kurs for samferdsel

Aldri har forventningene vært større til en Nasjonal Transportplan. Denne gang er det også all grunn til å tro at dette ikke bare blir en papirplan, men et aktivt arbeidsdokument som betyr betydelige høyere investeringer til samferdselsutbygging i Norge i årene som kommer.

Nå har de rødgrønne partiene forpliktet seg, og når vi vet at de borgerlige partiene vil bevilge enda mer penger til vei og bane – ja, da ser det virkelig lyst ut.

Endelig kommer Norge ut av skyggenes dal når det gjelder samferdselsutbygging. Endelig kan Norge komme opp på det nivået innbyggerne fortjener – og i motsetning til de fleste andre land har vi råd til å ta et krafttak nå. Vi bare MÅ gjøre det.

Endelig synes det å være politisk vilje til å satse på samferdsel. Endelig har politikerne innsett at god samferdselsutbygging også er god samfunnsbygging. Og nå synes det også å være vilje til å skjære gjennom alt tøv og tull som har forsinket prosjekter i årevis.

Det at regjeringen nå endelig bestemmer seg for å følge vegvesenets planer om å lage en skikkelig vei gjennom Åkersvika ved Hamar varsler helt opplagt en ny linje fra dem som bestemmer. Dette prosjektet har vært filleristet av alle verdens pressgrupper i årevis. Politikerne har bøyd unna. De har lagt hodene sine langt nede i ”Åkersvik-sanda” – de har ikke våget å ta et oppgjør med alle dem som har kommet med innsigelser. Nå endelig våger regjeringen å ta et standpunkt. Takk for det.

Den handlingslammelsen vi har sett rundt Åkersvika har vi dessverre sett også på mange andre prosjekter rundt om i landet.

Vi står foran mange spennende prosjekter. Det skal skrives ikke bare ny norsk historie, men mange av prosjektene er så store, så utfordrene og kompliserte at de også vil skrive seg inn i verdens historie.

For alle i byggenæringen som skal gjøre jobben, blir det en morsom fremtid. Vi trenger mye folk både i bygg og anlegg. Vi trenger mange kloke hoder. Norge vil på mange måter oppleve en ny ”gulltid” også på land. For bygg og anlegg er dagen når Nasjonal Transportplan en historisk dag!

Norge vil gjenvinne mye konkurransekraft når vi får et effektivt veisystem og et effektivt banesystem.

Gratulerer med dagen, Norge!