Olaf E Eriksen i hundre

Olaf E Eriksen entreprenørforetning runder ett århundre i 2013. Fjoråret har så langt vært bedriftens beste på 100 år.

100 år har gått siden Oslo-gutten Olaf Edvard Eriksen la ned første murstein i entreprenørbedriften som fikk hans navn. Den gamle muremesterens bedrift har holdt det gående siden starten, og i år kan de ansatte feire seg selv.

Det som startet som én mann med murskje helt i begynnelsen av forrige århundre, er nå en konkurransedyktig og ettertraktet totalleverandør med 28 ansatte. Ved 100-årsmerket er kun to av disse murere.

– Det har vel litt med min bakgrunn å gjøre, smiler daglig leder Tom Hjorth.

48-åringen fra Manglerud i Oslo er første sjef i Olaf E Eriksen som ikke deler etternavn med grunnleggeren. Bedriften holdt seg i familien til 2007, da barnebarnet Børre Eriksen ble uhelbredelig syk.

Tømrer Tom Hjorth hadde gått inn i bedriften som lærling samme dag som han fylte 18 år. Lojaliteten han hadde vist bedriften, overbeviste Børre Eriksen om at Hjorth var rett mann til å fortsette å bygge opp familiebedriften.


Jublelår

I 2012 hadde Olaf E Eriksen AS sitt beste resultat på 100 år (eller 99 år, for å være helt nøyaktig).

Året før Tom Hjorth tok over kontrollen, 2007, kunne entreprenørforetningen rapportere en omsetning på 55 millioner kroner. På fem år greide bedriften å fordoble dette tallet. Innen april i jubileumsåret vil Olaf E Eriksen også være helt gjeldsfri.

I en bransje hvor små aktører ofte kjøpes opp før de blir gamle, er 100-åringen i særklasse. Som representanter for en av de hardest rammede bransjene av finanskrisa i 2007, er det økonomiske resultatet mildt sagt imponerende.

 

Sikker i sin sak

Oppdragene til Olaf E Eriksen kommer i mange forskjellige former innenfor nybygg, ombygging av fredede hus, oppussing av næringsbygg, renovasjon og sikringsarbeid. Også mindre oppdrag, som oppussing av leiligheter og hus tar bedriften. Oppdragsgiverne hører til både i det offentlige og det private, og de forskjellige jobbene varierer sterkt. I 2002 pusset de opp statsministerens kontor, i 2012 bygde de en enebolig på Bygdøy tidlig 1900-tallsstil med masse detaljer, nå arbeider de blant annet med sikring av departementene.

– Samtlige av våre håndverkere er fagfolk med svennebrev, og mange av disse er sikkerhetsklarert. Når man jobber i Regjeringskvartalet eller andre offentlige institusjoner hvor hemmelighold er viktig, må man ha god kontroll, forteller Hjorth.

– Vi er også veldig opptatt av å ta samfunnsansvar ved å lære opp egne ansatte. I snitt har vi fire, fem lærlinger sier han.

Hjorth forteller at kontinuitet og et godt arbeidsmiljø er høyt prioritert i bedriften, og at de fleste derfor fortsetter i Olaf E Eriksen AS etter avtatt svenneprøve. Mange av håndtverkerne og prosjektlederne har jobbet i firmaet i 10-30 år.

Med en 100 prosent norskspråklig stab og 100 års erfaring med godt kvalifisert arbeid, kan Olaf E Eriksen tilby en kvalitet som har blitt en egen nisje. I 2012 hadde bedriften 452 store og små oppdrag i Oslo og omegn, og Hjorth ser stadig mulighetene for utvikling.

– Vi har mye å se tilbake på. Men vi holder blikket retter framover, smiler Hjorth.

Les hele historien om jubilanten i den nye papirutgaven av Byggeindustreien.