Gjeldsveksten avtar

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at tolvmånedersveksten i samlet innenlandsk bruttogjeld til publikum var 6,5 prosent ved utgangen av desember. Det innebærer redusert veksttakt fra november da tilsvarende tall var 7,1 prosent.

Mens husholdningenes gjeldsvekst var uendret fra november til desember, falt tilsvarende tall for ikke-finansielle foretak markert. Ved utgangen av desember utgjorde samlet innenlandsk bruttogjeld til publikum 4 089 milliarder kroner, melder Finans Norge.

Lavere veksttakt for ikke-finansielle foretak
Den samlede innenlandske bruttogjelden til ikke-finansielle foretak utgjorde 1 368 milliarder kroner ved utgangen av desember, mot 1 380 milliarder kroner i november. Det innebærer tolvmåneders vekst på 5 prosent i desember, markert ned sammenlignet med 6,4 prosent i november.

Til dels må nedgangen sees i lys av strammere kredittpraksis i bankene, som utgjør den viktigste kilden til kreditt for ikke-finansielle foretak. I Norges Banks utlånsundersøkelse har bankene rapportert om strammere kredittpraksis overfor ikke-finansielle foretak gjennom de siste seks kvartalene. Resultatene fra utlånsundersøkelsen påvirker tolvmånedersveksten i faktisk kreditt med noe etterslep.

Husholdningenes gjeldsvekst uendret
På tolvmåneders basis var kredittveksten til husholdningene ved utgangen av desember 7,2 prosent, uendret fra november. Samtidig utgjorde husholdningenes bruttogjeld 2 377 milliarder kroner ved utgangen av desember, mot tilsvarende tall på 2 370 milliarder kroner i november. Husholdningenes kredittvekst har ligget stabilt rundt 7 prosent siden mars i fjor, men er fremdeles større enn inntektsveksten. Dermed øker fortsatt husholdningenes gjeldsbelastning, men trolig i et lavere tempo enn på midten av 2000-tallet.

Gjeldsveksten i husholdningene må sees i sammenheng med utviklingen i boligmarkedet. Videre innebærer en stabil utvikling at det fremdeles er vanskelig å fastslå effekten av tilstrammingene i Finanstilsynets retningslinjer for boliglånspraksis som ble innført i desember 2011.

Noe nedgang i utlånsveksten fra banker og kredittforetak
Sett under ett var tolvmånedersveksten i bankene og kredittforetakenes utlån til publikum 5,1 prosent i desember, noe ned fra 5,6 prosent i november. Samlet utgjorde publikums gjeld fra banker og kredittforetak 3 360 milliarder kroner, noe som tilsvarer om lag 82 prosent av publikums samlede bruttogjeld.

På den annen side var veksten i verdipapirgjeld høy. Publikums obligasjonsgjeld økte med 13,7 prosent på tolvmåneders basis ved utgangen av desember, mot 11,7 prosent i november. Tilsvarende tall for sertifikatgjelden var 23,1 prosent og 37,2 prosent i hhv. desember og november. Likevel utgjør verdipapirgjelden kun om lag 6 prosent av publikums samlede bruttogjeld.