Setter opp nettleien

Nettleien for en gjennomsnittlig husholdning blir 0,9 prosent høyere i 2013 enn i 2012. Og dyrere skal det bli.

For en husholdning med et forbruk på 20 000 kWh/år tilsvarer økningen 80 kroner.

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er økningen i nettleien mindre enn økningen i nettselskapenes kostnader skulle tilsi. Økt tillatt inntekt som følge av uværet Dagmar og andre ekstraordinære kostnader, ser ut til å utjevnes over flere år.

- Nettleieøkningen tyder også på at nettselskapene korrigerer for at de tidligere år har hatt en nettleie som har ligget noe høyere enn inntektsrammene har tilsagt, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud i en pressmelding.

Omregnet nettleie for en gjennomsnittlig husholdning økes fra 45,6 øre/kWh i fjor til 46,0 øre/kWh i år, inkludert alle avgifter, viser tallene Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har hentet inn fra nettselskapene.

- Nettselskapene vil i årene fremover investere mye og ha et høyt aktivitetsnivå for å trygge forsyningssikkerheten, og for å få ny fornybar kraftproduksjon på nett. Vi forventer derfor ytterligere økning i nettleien fra 2014, sier Sanderud.

NVEs oversikt viser stor variasjon mellom ulike nettselskap. Nettleien for husholdningskunder varierer fra 26,5 øre/kwh til om lag 75 øre/kwh, inkludert avgifter. For en husholdning med et strømforbruk på 20 000 kWh utgjør dette en årlig forskjell i nettleiekostnad på 9 700 kroner.