Elverum kirke. Arkivfoto: Morten Holm / SCANPIX

Vil skyte hakkespetter som ødelegger kirke i Elverum

Hakkespetter forstyrrer begravelser og har den siste tiden laget mellom 20 og 30 hull i Elverum kirke. Nå har kommunen gitt fellingstillatelse på fuglene.

– De går jo løs på kirkebygget og lager hull. Jeg er redd for ytterligere råteskader. Noe må gjøres, sier prost Ole Kristian Bonden til NRK.

Den siste tiden har flaggspetter laget flere titalls hull i det røde treverket på kirken.

– Hvis det er helt stille i kirken, så hører du det godt, forteller prosten.

Elverum kirkelige fellesråd har bedt Norsk Ornitologisk Forening om tips til mulige tiltak. Ett av rådene har vært å henge opp blå tøystrimler på veggene!

– Spettene liker angivelig ikke ting som henger og flagrer, og spesielt ikke hvis de er i kraftige, lysende blå farge, sier Håkan Billing, leder i Norsk Ornitologisk Forening i Oslo og Akershus.

Men å henge slike blå strimler på kirken er nok uaktuelt, ifølge kirkevergen i Elverum.

Fallviltleder Jan Erik Olbergsveen i Elverum kommune er skeptisk til å skyte de fredede hakkespettene, selv om det er gitt fellingstillatelse.

– Det er ikke akkurat en oppgave vi har så veldig lyst til å ta på oss. Å stå ved ei gravstøtte og skyte noen fugler oppunder mønet, det blir det leven av, sier Olbergsveen.

Også de geistlige er skeptisk til å ta livet av fuglene.

– Det at vi nå har fått en fellingstillatelse betyr imidlertid ikke at vi vil iverksette det, sier kirkeverge Ann Kristin Myrer.

(©NTB)