Vi ønsker å stå lenger i jobb
Folk jobber 3-4 år lengre i dag enn for 10 år siden.
På 10 år har ønsket pensjoneringsalderen i Norge økt med 3-4 år - fra 61,0 år i 2003 til 64,4 år i 2012. Dette er et sterkt signal om at folk ønsker å delta i arbeidslivet lengre enn før, mener Senter for seniorpolitikk.
– God seniorpolitikk dreier seg om store penger. Samfunnet og arbeidsgiverne trenger seniorenes arbeidskraft, samtidig som seniorene selv får realisert seg i arbeidslivet, sier direktør Kari Østerud i Senter for seniorpolitikk i en pressemelding.
Hun mener det er en vinn-vinn situasjon som alle tjener på.
– Ved å forlenge yrkesaktiviteten med 6 måneder, som er delmål tre i IA-avtalen, kan det årlig utløses mange tusen årsverk og 9-11 milliarder kroner i verdiskaping, sier hun.
Over halvparten av arbeidstakerne sier nå at de kan tenke seg å fortsette i jobb etter at de har fått rett til pensjon. I 2003 var det bare 35 prosent som ønsket det.
På spørsmål om hva arbeidstakerne vil gjøre etter at de tar ut sin pensjon, svarer 11 prosent at de vil jobbe fulltid, mens hele 58 prosent sier de vil jobbe deltid. Bare 21 prosent vil slutte helt.
Undersøkelsen som organisasjonen har utført, viser også at synet på seniorer i arbeidslivet har blitt klart mer positivt siden Seniorpolitisk barometer ble lagt frem første gang i 2003.