Slik blir Vestaksens nye kontorbygg i Dr. Hansteins gate i Drammen – et rent trebygg i ti etasjer. Illustrasjon: 3Dstate

Vestaksen og Betonmast bygger høyt i tre i Drammen

Vestaksen Eiendom og Betonmast Buskerud-Vestfold går sammen om å realisere det som blir landets tredje høyeste bygning i rent tre, et 40 meter høyt kontorbygg i tre rett ved Drammen stasjon.

Rivingen pågår og klargjøring av tomten er i gang. Rett over sommeren er det klart for byggestart for det ti etasjers kontorbygget på 6.800 kvadratmeter. Prosjektet har en verdi på på nesten 300 millioner kroner.

– Dette blir Norges tredje høyeste trebygg – etter Mjøstårnet og Treet i Bergen. Hele bærekonstruksjonen over bakken vil utføres i massiv- og limtre. Det vil si at bygget blir uten stål og betong i bærekonstruksjonen fra bakkeplan og opp, forteller Stene Tømmeraas Bergsløkken, administrerende direktør i Vestaksen Eiendom i en pressemelding.

Byggherren har valgt å gå for BREEAM Outstanding, det høyeste av fem nivåer for miljøsertifisering i Norge. Bærekonstruksjonen består av bjelker og søyler i limtre og to store heis- og trappekjerner bestående av massivtre forsterket med limtresøyler i hjørnene. Byggets stivhet er økt ved at to massivtrevegger er inkludert i de to korte fasadene.

Vestaksen inngikk i fjor samspillskontrakt med Betonmast Buskerud-Vestfold AS. Basert på den, er det inngått avtale om riving, prosjektering av digital tvilling, pæling og spunting. Partenes mål er å signere avtale om totalentreprise i høst.

– Jeg vil berømme Vestaksen som sikter så høyt som de gjør, og som tør å tenke nytt. I vårt hode skal dette bli Nordens mest bærekraftige bygg, sier daglig leder Eskil Thorkildsen i Betonmast Buskerud-Vestfold i meldingen.

– Prosjektutviklingen og prosjekteringen skjer gjennom VDC-metodikk. Sammen med de beste konsulentene i Norge innen sine fagfelt, bygger vi nå prosjektet digitalt før den fysiske byggingen starter på tomten til høsten. Med den digitale modellen kan byggherren og leietagerne ta gjennomdiskuterte beslutninger tidlig, noe som både medfører bedre kvalitet, HMS og vesentlig lavere totalkostnad, legger han til.