<p>GJENBRUK: Juletrær i plast pakkes enkelt vekk og kan gjenoppstå neste jul. (Foto: Jens O. Kvale / NTB SCANPIX)</p>Ekte tre er kanskje førstevalg i stua til jul, mens mange supplerer med juletre i plast utendørs, i gangen på barnerommet eller på hytta. (Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB SCANPIX)EKTE VARE: De ekte trærne har ikke lenger forrang som beste valg til juletre. (Foto: Morten Holm / NTB Scanpix)

Venter kjempesalg av plasttrær til jul

Tross rekordsalg i 2013 venter mange forhandlere enda større interesse for plastjuletrær i år. Salget startet i oktober.

Nettbutikken culinae.no i Farsund var i gang med planleggingen allerede i januar, bestilte utvalget i mai og la plasttrærne ut for salg på nett i oktober.

– Man må være litt på hogget. Vi har allerede solgt flere tusen trær og sender dem over hele Norge og til Sverige, sier salgsansvarlig for juletrær, Steinar Nesbø, til NTB.

Han er ikke alene om å forvente ny salgsrekord i år. Alle forhandlere NTB har vært i kontakt med melder om storsatsing på naturtro juletrær i plast etter en knallsesong i fjor. Hos Clas Ohlson økte salget med 50 prosent fra 2012 til 2013. Europris sier de forventer en økning i salget av kunstige juletrær med rundt 20 prosent.

Ny holdning
Plastjuletrær har eksistert lenge, men var i årevis mest brukt i utstillingsvinduer. Hvis de ble brukt hjemme, ble de sett på som et litt harry alternativ til det ekte treet. Nesbø lister opp årsaker til at holdningene har endret seg:

– Folk er blitt veldig opptatt av å ha et pent, fyldig og symmetrisk tre, og det er ikke bare, bare å finne det blant ekte trær. Det kunstige sortimentet er blitt mye mer naturtro. De siste årene er pene, ekte trær blitt ganske dyre, og med tanke på at et plasttre kan brukes i flere år, kan de nå konkurrere i pris.

Han påpeker også bevisstheten rundt allergier. Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) er blant dem som anbefaler plastjuletre.

Praktisk
Møbelkjeden Skeidar har også solgt rekordmange kunstige juletrær, og der framhever de at er vedlikeholdsfritt tre som ikke drysser nåler er praktisk:

– Mange velger trær som kommer ferdig med lys og ønsker at treet skal være enkelt å frakte, montere og pakke sammen når sesongen er slutt, sier leder for trend, design og utvikling Bente Gabrielsen Mesinele.

Hos Hageland påpeker Berit H. Berger at LED-lys-trenden slår ut positivt:

– LED-lysene på trærne har lang levetid, avgir lite varme og bruker lite strøm. Dermed er de varige, brannsikre og økonomiske.

Juletrekrise 2013
IKEA er også blant dem som utvider sortimentet av kunstige juletrær og registrerte alt i oktober at tidlig salg er populært.

Nesbø hos culinae.no tror det er spesielt for året at plasttresalget starter så tidlig:

– Vi så i fjor hvordan populære modeller fort ble utsolgt flere steder. Da er folk raske året etter med å skaffe seg akkurat det de vil ha. Når de bestiller på nett og skal ha det levert med posten er dessuten mange bevisste på at de vil ha det tilsendt før postgangen blir påvirket av julestria.