Varslet ikke om alvorlig arbeidsulykke under bygging av amerikansk etterretningsradar i Vardø

Verken politiet eller Arbeidstilsynet ble varslet da en fullastet dumper som var i arbeid med byggingen av en etterretningsradar i Vardø, veltet i stor fart.

Ulykken skjedde 15. oktober i fjor i forbindelse med byggingen av en ny amerikansk etterretningsradar på et lukket militært område i Vardø, skriver NRK. Årsaken var at den fullastede dumperen hadde for stor fart og for lite luft i dekkene, ifølge en rapport fra arbeidsgiver.

Virksomheten overholdt ikke plikten til å varsle om ulykken til Arbeidstilsynet. Politiet fikk kjennskap til ulykken på annen måte. Da politifolkene ankom ulykkesstedet, var ryddearbeidet allerede godt i gang.

– Nei, det ble ikke varslet. Det var politiet som varslet da de så dumperen lå der, sier tilsynsleder John Arve Skarstad.

Først nå blir ulykken offentlig kjent, etter at Arbeidstilsynet har offentliggjort tilsynsdokumenter. Skarstad bekrefter overfor NRK at tilsynet har påvist flere kritikkverdige forhold.

– Ja, vi har påpekt blant annet at maskinen ikke var registrert som den skulle. Den var registrert som en lastebil. Vi har meldt ifra om at vedkommende som da kjørte, ikke hadde riktig kjørekort for denne transporten, noe politiet sannsynligvis følger opp, sier han.

Det er Finnmark Entreprenør, som eier ulykkesdumperen. Daglig leder Asbjørn Daugaard vil ikke kommentere saken. Det har ikke vært mulig for NRK å få en kommentar fra Etterretningstjenesten.