Sentralbanksjef Jerome Powell holdt pressekonferanse etter rentemøtet som ble avsluttet onsdag. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB
Sentralbanksjef Jerome Powell holdt pressekonferanse etter rentemøtet som ble avsluttet onsdag. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

USAs sentralbank lar styringsrenten ligge i ro

Styringsrenten i USA ble ikke endret onsdag. Men senere i år kan det komme nok et rentehopp.

Hele elleve ganger er renten blitt hevet siden mars i fjor. Et hovedmål har vært å dempe den høy inflasjonen.

På rentemøtet som ble avsluttet onsdag, ble imidlertid renten liggende i ro, i tråd med forventningene i forkant. Styringsrenten ligger i intervallet 5,25 til 5,5 prosent, det høyeste nivået på 22 år.

Inflasjonen i USA har falt fra toppen på 9,1 prosent i juni i fjor til 3,7 prosent i august i år. Den er likevel godt over 2 prosent, som er sentralbankens mål. Den signaliserer derfor at det kan bli ett rentehopp til før årsskiftet.

– Vi har sett framgang, og vi er glade for det. Men vi trenger å se mer framgang, sa sentralbanksjef Jerome Powell på en pressekonferanse etter rentemøtet.

Han sa det var langt igjen å gå før inflasjonen roer seg på 2 prosent. Samtidig antydet han at rentetoppen nærmer seg.

– Vi tror vi er ganske nær der vi trenger å være.

Inflasjonsbølgen i USA har vært den verste på 40 år. Også mange andre land har vært rammet av høy prisvekst i etterkant av pandemien, og renteutviklingen i USA påvirker rentenivået i mange deler av verden.