G3 Gausdal Treindustrier SA (G3) kjøper 80 prosent av aksjene i Innlandet Trebearbeiding AS (ITB). Foto: G3 Gausdal Treindustrier SA
G3 Gausdal Treindustrier SA (G3) kjøper 80 prosent av aksjene i Innlandet Trebearbeiding AS (ITB). Foto: G3 Gausdal Treindustrier SA

Trelastprodusenten G3 kjøper 80 prosent av ITB

Trelastprodusenten G3 Gausdal Treindustrier SA (G3) kjøper 80 prosent av aksjene i Innlandet Trebearbeiding AS (ITB) med umiddelbar virkning. Navnet på trelastbedriften i Brumund endres fra ITB til G3 Komponent AS.

Målet med å kjøpe seg inn i selskapet er ifølge en pressemelding å øke sortimentsbredden og stille sterkere i et tøft marked med økt konkurranse.

ITB var tidligere en del av RingAlm Tre. I 2020 ble virksomheten skilt ut fra RingAlm og etablert som et eget selskap med dagens eiere. Nes Allmenning beholder de resterende 20 prosentene av aksjene.

Alle ansatte med videre

Konsernsjef i G3, Jørn Nørstelien, mener oppkjøpet gir større muligheter for ekspansjon og påpeker i meldingen at alle ansatte blir med videre i driften.

G3, med hovedkontor i Gausdal, omsatte i fjor for 973 millioner kroner og hadde et driftsresultat på 188 millioner. De har tre fabrikker i Innlandet fylke, og leverer det meste av sin produksjon via byggevarehandelen og industrikunder i Norge.

Jørn Nørstelien, konsernsjef i G3.
Jørn Nørstelien, konsernsjef i G3.

ITB, som holder til på Brumund i Ringsaker, omsatte i fjor for 34 millioner og hadde et driftsresultat på minus 0,7 millioner. Selskapets primære virksomhet er fingerskjøting av trelast, noe som innebærer at man kan produsere trelast i eksakte lengder inntil 12,4 meter med en bredde på opptil 248 millimeter.

Økende etterspørsel etter eksakte lengder fra markedet gjør ifølge meldingen at oppkjøpet gir god konkurransekraft for begge parter.

– Viktig tilskudd

– Markedet har konsolidert i mange år. Både produksjonsselskapene og deres kunder blir færre og større. G3 har ekspandert og investert for å være konkurransedyktige, men vi har i flere år savnet muligheten til å levere lange lengder, forklarer Nørstelien.

– Når ITB nå blir en del av G3-konsernet, er det et viktig tilskudd for ytterligere videreutvikling og styrking av treindustrien i Innlandet, sier han.

Dagens hovedeier Jan Erik Barli i ITB mener bedriften nå stiller sterkere i markedet.

– Med tøff internasjonal konkurranse, og med det kostnadsnivået vi har i Norge, må vi være mer effektive enn våre konkurrenter. Vi må ligge i forkant og satse mer på automatisering og volum. Dette krever en «større» økonomi, sier Barli i meldingen.