Tre omkom og en kritisk skadd i Namsskogan-ulykken

Tre passasjerer omkom og tilstanden er kritisk for en mann etter at en turbuss med 17 sveitsere om bord kjørte av E6 i Namsskogan tirsdag.

Ulykken skjedde seks kilometer nord for Trones i Namsskogan kommune og ble varslet av forbipasserende klokka 11.59.

– Tre personer er omkommet, og en pasient ligger på St. Olavs hospital i Trondheim med kritiske skader. De 13 som er på sykehuset på Namsos, er uskadd eller lettere skadd, sier fungerende beredskapssjef Paul Georg Skogen ved Sykehuset Namsos til NTB.

Tirsdag ettermiddag opplyste St. Olavs hospital at deres pasient, en mann i 50-60-årene, er meget alvorlig skadd og at tilstanden hans er kritisk.

– Bussen vinglet

Arnt Skau og kona Ellen Storli er på bilferie og kjørte som andre bil bak ulykkesbussen.

– Bussen vinglet enormt før ulykken skjedde. Den var over midten på veien mange ganger før den plutselig kjørte ut i grøfta, sier Skau til Trønder-Avisa.

Lastebilsjåfør Johannes Rekonius kom også tidlig til ulykkesstedet og satte seg ned og snakket med en som lå fastklemt under bussen.

– Bussen klemte brystet til mannen. Jeg så kun beinet og hånden. Han holdt først hardt, så begynte han å riste og deretter slapp han taket. Han døde mens jeg holdt ham i hånden, forteller Rekonius til Namdalsavisa.

Bussen, som tilhører det sveitsiske selskapet Eurobus, var på vei fra Mo i Rana til Trondheim.

Sveitsere

Det var 16 passasjerer og en sjåfør i ulykkesbussen. Passasjerene er stort sett eldre mennesker, og sjåføren skal være blant de 13 som er sendt til sykehuset i Namsos.

Ifølge beredskapssjef Skogen er samtlige passasjerer fra Sveits.

Det ble gjort et omfattende redningsarbeid på stedet, og det jobbes med å identifisere alle involverte.

Sykehuset i Namsos har slått krisealarm og kalt inn alle tilgjengelige ressurser. Det er etablert oppfølging av pårørende via det sveitsiske konsulatet.

Tirsdag arbeidet både teknikere fra politiet, folk fra Statens havarikommisjon og ulykkesgruppa til Statens vegvesen på ulykkesstedet.

Årsaken til ulykken er foreløpig ikke kjent. Politiet avhørte tirsdag vitner til det som skjedde.

Tynget ambassadør

Den sveitsiske ambassaden i Oslo ble raskt informert om ulykken. Det blir sendt personale fra ambassaden i Stockholm til Nord-Trøndelag for å bistå de skadde.

– Jeg er forbløffet over hvor raskt beredskapsetatene har reagert. Samtidig er dette en svært trist sak for de involverte og pårørende, sier Sveits' ambassadør til Norge, Rudolf Knoblauch, til NTB.

Alle nødetater rykket ut til ulykkesstedet. Hovedredningssentralen Sør-Norge sendte helikopter, og brannmannskap fra Grong og Namsskogan bisto.

Veien ble stengt på strekningen Grong – Brekkvasselv ved Trones.

– Dårlig veistandard

– Vi har over åtte mil med E6 i kommunen og er dessverre svært vant til ulykker. I slike situasjoner ser vi hvor viktig god beredskap er, sier ordfører Stian Brekkvassmo i Namsskogan til NTB på telefon fra ulykkesstedet.

Ordføreren sier at det er et stort behov for å oppgradere veistandarden på E6 fra Steinkjer til grensa til Nordland fylke.

– En av de største risikoene vi utsetter oss for er å kjøre E6. Bevilgningene går dessverre til steder hvor det er mest mennesker, sier han.

Glatt

Vegvesenet opplyser til Adresseavisen at strekningen var skiltet med både glatt veibane og humpete vei.

– Asfalten var helt nylagt. Da kan det ligge noe olje i overflaten. Det er standard prosedyre å sette opp skilt med glatt veibane. Det var lagt ett lag med asfalt, mens det øvre dekket er halvveis lagt, opplyser avdelingsdirektør Arild Hamrum Norheim i Statens vegvesen i Nord-Trøndelag.