Det brant natt til søndag i tre boliger i Lier i Buskerud. To personer er funnet omkommet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

To omkom og to ble skadd i boligbrannen i Lier

To personer omkom og to ble skadd i den eksplosive boligbrannen i Lier natt til søndag. De omkomne er ikke identifisert og brannårsaken er foreløpig ikke kjent.

– De avdøde er brakt til Oslo universitetssykehus for rettsmedisinske undersøkelser. Vi ønsker å få bekreftet en sikker identitet på dem. Selv om vi mener å vite hvem de er, så vil vi ikke frigi navn på de avdøde eller si noe nærmere om deres relasjon ennå, sier politiadvokat Magnus Rindal Fredriksen i Sørøst politidistrikt søndag ettermiddag.

De to som ble skadd, en kvinne og en mann, bodde i den samme horisontaldelte tomannsboligen som de omkomne. De kom seg ut ved å hoppe fra husets andre etasje. Kvinnen ble sendt til Drammen sykehus for behandling av et mulig beinbrudd, mens mannen ble lettere skadd og ble undersøkt på legevakta.

Brannstedet er avsperret og det vil være politivakt der fram til politiet har fått gjennomført sine undersøkelser.

Nødetatene ble varslet om brannen i trehusbebyggelsen på Lierstranda i Buskerud 38 minutter over midnatt natt til søndag.

Utelukker ikke brannstiftelse

– Gjennom søndagen har vi gjennomført en rekke avhør av vitner, og dette arbeidet vil fortsette mandag. Dersom det er noen som har sett eller hørt noe unormalt i området i tidsrommet fra før midnatt og fram til cirka klokka 00.38 er vi selvsagt interessert i denne informasjonen, sier Fredriksen.

Søndag foretok også kriminalteknikere noen undersøkelser på stedet. De vil foreta ytterligere undersøkelser av brannstedet når det er trygt å gå i gang med arbeidet. En av teoriene som skal granskes er om brannen var påsatt.

– Per nå har vi ingen formening om brannårsaken. Vi etterforsker bredt og undersøker ulike hypoteser om hva som kan være årsaken til at det begynte å brenne, sier Fredriksen til NTB. Politiadvokaten sier til TV 2 at brannstiftelse er en av disse hypotesene.

Fredriksen er ikke kjent med om det har vært branner i dette området tidligere.

– Dette er en alvorlig brann. To hus er totalskadd og to mennesker omkom. Det er en sak som i høyeste grad er prioritert hos politiet, sier han.

Flyttet tilbake

En del av dem som er bosatt i gaten der det brant, har fått lov til å flytte hjem igjen.

I alt tre hus er berørt av brannen. Ett av dem er revet og det andre er totalskadd. Brannen startet i ett hus og flammene spredde seg derfra til de to andre.

Ardian Fandaj og Maria Sætervik Johansen og deres seks dager gamle baby bodde i første etasje i tomannsboligen som lå rett bak huset som først tok fyr. Brannen spredte seg raskt til huset deres.

– Maria merket det først. Hun kom til meg og sa at det er noe rart lys som er ute. Så jeg gikk til inngangsdøra og åpnet den, og flammene sprengte ut foran meg. Jeg sa til kjæresten min at hun måtte kle på seg og ta med seg det hun kunne, og vente ved vinduet. Så tok jeg guttungen i bilsetet, kjæresten min hoppet ut av vinduet og så ga jeg babyen til henne, forteller Fandaj til NRK.

Før han kom seg ut selv, sørget han for at paret i etasjen over ble varslet og kom seg ut.

Av frykt for spredning, ble beboere evakuert fra ni boliger i nabolaget. I alt 40 personer ble evakuert. Nærliggende fasader, inkludert boliger og biler, ble også skumlagt for å hindre ilden i å spre seg.

– Tragisk hendelse

– Dette er en tragisk hendelse og vi tenker på alle som er berørt. Det viktigste for oss nå er å gi bistand til de som trenger det, sier ordfører Gunn Cecilie Ringdal i Lier kommune.

Kommunens kriseledelse ble varslet tidlig natt til søndag og ble samlet på Tollboden i Drammen. I alt 18 mennesker trengte midlertidig bosted og ble innlosjert på hotell i området.

– Med så mange berørte er det mange som vil trenge noen å snakke med. Psykososialt kriseteam ble raskt koblet på, og de vil være til stede i dag og gi bistand videre utover, sier Ringdal.

Kommunen vil også ta seg av praktiske ting, slik som å skaffe bolig til de som trenger det, og bistå de som kan flytte hjem.