Alle nordmenn oppfordres til å bytte batteri i røykvarsleren 1. desember. Foto: Knut Falch / NTB scanpix

Tirsdag bør du sjekke røykvarsleren

1. desember er Røykvarslerens dag. Da er tiden inne for å teste varslerne og bytte batterier før årets mest brannfarlige måned.

I jule- og nyttårshelgen er det over dobbelt så mange boligbranner i Norge som ellers i året, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Deres brennhete tips er å huske å bytte batteri i røykvarsleren 1. desember.

Røykvarslerens dag markerer også starten på kampanjen Aksjon boligbrann. I perioden 1.-3. desember får cirka 40.000 husstander over hele landet besøk av brann- og feiervesen og det lokale elektrisitetstilsynet med tilbud om en enkel kontroll av brannsikkerheten i boligen.

– Plasser røykvarslere slik at du hører dem med en gang de begynner å pipe. I boliger med flere etasjer må du ha røykvarslere i alle etasjene. Det kan være med på å redde livet ditt og din familie, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB, som sammen med Norsk brannvernforening og Gjensidige står bak kampanjen.

– Røykvarslere bør testes en gang per måned og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. I tillegg til å teste røykvarsleren med testknappen, bør du med jevne mellomrom teste med røyk, sier informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

25 prosent av de omkomne i boligbranner de senere årene hadde ikke en fungerende røykvarsler, ifølge DSB.